Typ om te zoeken

Facility In the spotlight Techniek Woonzorgcentra Ziekenhuizen

1, 2, 3: weg met afgedankte medische toestellen op je werkplek

Delen

Ziekenhuizen, labo’s, rusthuizen of dokterspraktijken: bijna allemaal hebben ze één ding gemeen. Zo staat er in een kelder of berging vaak een hoop oude medische toestellen. Jammer, want die apparaten zitten vol waardevolle metalen. Tijd om daar wat aan te doen! Hieronder lees je hoe je er snel, makkelijk én goedkoop voor zorgt dat je oude medische apparaten correct gerecycleerd worden.

Oude elektro, een schat aan metalen en mineralen

Dat recycleren belangrijk is, weet iedereen. Door afval te sorteren, verkleinen we onze ecologische impact. Zeker als het om oude elektrische en elektronische toestellen gaat, want daar zitten vaak kostbare metalen in zoals goud, zilver of koper. Oude elektro bevat tot 50 keer meer waardevolle metalen en mineralen dan ertsen uit mijnen! Door oude apparaten te recycleren, kunnen we traditionele mijnbouw dus beperken. Da’s goed voor mens én natuur.

“Meestal belanden oude toestellen in een opberghok. En dan is het te laat om bij de leverancier een terugname te eisen.”

Helaas gebeurt dat in de praktijk nog te weinig. Denk maar aan je eigen werkplek: wedden dat jullie oude elektrische toestellen opstapelen in een of andere kelder? Defecte sterilisators, verouderde meettoestellen, scanners die niet voldoen aan strengere standaarden, enzovoort. Ze liggen ergens stof te verzamelen. Zonde van de plaats, maar ook van het koper, goud en andere waardevolle metalen in die apparaten.

Vooral kleine toestellen doen de afvalberg groeien

Dat is ook zo in het OLV Ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove. ‘Vooral kleine toestellen stapelen zich op’, vertelt een arts die verantwoordelijk is voor het materieel van zijn afdeling. ‘In eerste instantie houden we oude apparaten bij “voor de zekerheid”, stel dat het nieuwe exemplaar toch niet aan de verwachtingen voldoet. Enkele maanden later komt dat oude toestel dan meestal toch ergens in een opberghok terecht. En dan is het te laat om van de leverancier een terugname te eisen.’

De berg oude elektro wordt steeds hoger en hoger …

En zo wordt oude elektro opgestapeld tot iemand tijd vindt om het allemaal weg te doen. Maar de grote schoonmaak wordt steeds uitgesteld, en de berg toestellen blijft groeien. En zelfs als je dan plots wél de tijd vindt: hoe begin je in godsnaam aan zo’n opruimactie? En welke regels en procedures zijn er om medische toestellen correct te recycleren?

Je oude medische apparaten, gerecycleerd in een paar kliks

Eens en voor altijd komaf maken met oude medische apparaten op je werk? Dat kan met Smartloop, een gebruiksvriendelijk én 24/7 beschikbaar onlineplatform van Recupel. Smartloop is heel eenvoudig: je surft naar smartloop.be, je uploadt info over je apparaten, je komt een prijs overeen met een erkende ophaler en je spreekt een datum af. De erkende ophaler van je keuze komt je toestellen ophalen op je werkplek. Opgeruimd staat netjes!

Met Smartloop raak je in een paar kliks van je oude elektro af!

Smartloop is de slimste keuze voor je portefeuille (of die van je werkgever):

✓ Het platform is gratis én dag en nacht beschikbaar.

✓ De erkende ophalers op Smartloop hanteren scherpe prijzen: zodra je een ophaling aangevraagd hebt, kunnen meerdere erkende ophalers hun diensten aanbieden. Je kiest er dus zelf het meest voordelige aanbod uit.

Slaap op beide oren: kies voor Smartloop

Maar ook wettelijk én ecologisch gezien is Smartloop een aanrader. Je kan op beide oren slapen, want je werkt samen met officieel erkende ophalers. Zij zorgen dat de grondstoffen uit je oude toestellen maximaal gerecycleerd worden. Bovendien verloopt die recyclage (of het hergebruik, in het geval van een nog werkend toestel) 100% wettelijk. Vraag gerust naar je certificaat dat de juiste verwerking garandeert!

Zorg dat die berg oude elektro op je werkplek eindelijk verdwijnt: meld je vandaag nog aan op smartloop.be en vraag een ophaling. Da’s economisch én ecologisch de allerslimste keuze!

Meer info over Smartloop vind je op smartloop.be

Geef een reactie