Typ om te zoeken

Ziekenhuizen

24/7 verpleegkundige ondersteuning van az West in ambulance Brandweer Westhoek

Delen

24/7 verpleegkundige ondersteuning van az West in ambulance Brandweer Westhoek

Brandweer Westhoek en az West breiden de gespecialiseerde dringende hulp uit in de regio. Sinds 1 januari 2016 bemannen beide partijen samen de ambulancedienst van Veurne in het ziekenhuis az West. Vanaf 1 maart zal er steeds een gespecialiseerde verpleegkundige meegaan met de ambulance, 24/7. Voordien was dit enkel tussen 7u-19u. Met dit project wordt een mooie en zinvolle aanvulling gemaakt op de bestaande spoed en MUG-werking.

Ambu+

Dit project kreeg de naam Ambu+ en is gevalideerd door de Federale Gezondheidsinspectie West-Vlaanderen. Ambu+ houdt het midden tussen een ambulance en een MUG en is een aanvulling op de bestaande spoed en MUG-werking. Vanaf 1 maart zal er 24/7 permanentie zijn van een gespecialiseerde verpleegkundige met bijzondere beroepstitel spoed en intensieve zorgen die samen met een ambulancier uitrukt. Voordien was dit enkel tussen 7u en 19u het geval.

Gespecialiseerde hulp

Het gespecialiseerd interventieteam rukt uit in opdracht van de noodcentrale 112. Er werden medische protocollen uitgeschreven om zo snel mogelijk adequate geneeskundige hulp te bieden. Een ambulancier mag volgens de wet niet alle medische hulpverlening verstrekken, maar een verpleegkundige wel. Zo wordt al medische hulp en eventueel medicatie opgestart voor de patiënt in het ziekenhuis aankomt. Het team staat in communicatie met het hulpcentrum en zo nodig wordt contact genomen met een arts in het ziekenhuis die kan helpen met de behandeling.

Dhr. Bert Cleuren, verpleegkundig directeur: “Deze werking heeft voor de bevolking/patiënten alleen maar voordelen. Zo kan er door een gespecialiseerde verpleegkundige sneller eerste hulp geboden worden bij nood. Dit is een enorme meerwaarde.”

Het uitrukgebied van de ambulance beslaat Veurne, Alveringem, Lo- Reninge, De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en die regio’s waarvoor opdracht wordt gegeven door de noodcentrale 112.

De MUG verandert niet

Ziekenvervoer voor dringende oproepen wordt in ons land voor 70% georganiseerd door de brandweer. Indien nodig wordt door de 112-centrale ook een MUG (medische urgentiegroep) meegestuurd nadat de ambulance is vertrokken. Een MUG vertrekt altijd vanuit het ziekenhuis met een spoedarts en een spoedverpleegkundige. Er wordt echter niet altijd een MUG opgeroepen. Deze samenwerking van Brandweer Westhoek met het ziekenhuis maakt dat nu altijd een verpleegkundige mee uitrukt.

Voor de organisatie van de MUG verandert er niets. De MUG blijft functioneren zoals voordien.

OVER AZ WEST

az West is een regionaal ziekenhuis met ongeveer 700 medewerkers en artsen. Het biedt kwaliteitsvolle zorg op mensenmaat voor kust en hinterland en het telt zowat 260 bedden voor klassieke & daghospitalisatie. Het is daarmee jaarlijks goed voor meer dan 10.000 opnames en ruim 14.000 ambulante patiënten. Het ziekenhuis is daarnaast ook een opleidingsplek voor artsen en andere zorgverstrekkers. Meer info op www.azwest.be.

 OVER DE BRANDWEER WESTHOEK

Aan de basis van de oprichting van de hulpverleningszone ‘Brandweer Westhoek’ ligt de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid. Deze zone is een samenvoeging van de historische zones “V” en “Ieper”. De zone bestaat uit 23 posten verspreid over 18 Westhoekgemeenten die deel uit maken van de hulpverleningszone: Alveringem, De Panne, Diksmuide, Heuvelland, Houthulst, Ieper, Koekelare, Koksijde, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Mesen, Nieuwpoort, Poperinge, Veurne, Vleteren, Wervik en Zonnebeke. De heer Marc Vanden Bussche, burgemeester van Koksijde, is voorzitter van hulpverleningszone Brandweer Westhoek. Zonecommandant is Kolonel Robert Van Praet..

Meer info op www.brandweerwesthoek.be

Geef een reactie