Typ om te zoeken

Techniek

Aangename binnentemperaturen in Sint-Andriesziekenhuis Tielt

Delen

Dankzij duurzame en windvaste Renson Fixscreen doekzonwering 


In Tielt is men rotsvast overtuigd van buitenzonwering 
als meest efficiënte ingreep voor een comfortabel binnenklimaat in het ziekenhuis. De windvaste Fixscreen doekzonwering van Renson waarmee de nieuwbouwvleugel in 2013 deels uitgerust werd, bewijst intussen al jaren zijn duurzaamheid en kwaliteit. Dat maakt dat die nu ook bij de renovatie van de oude ziekenhuisblokken in beeld komt.

De warme zomerdagen liggen nog vers in het geheugen en dan is het zeker in een ziekenhuis zaak om de binnentemperaturen onder controle te houden, het liefst nog op een zo energiezuinige manierActief koelen doet de energiefactuur dan namelijk vaak hoog oplopen, terwijl het zo veel voor de hand liggender is om het probleem bij de bron aan te pakken. “Buitenzonwering is dan sowieso de meest efficiënte ingreep om oververhitting te voorkomen door rechtstreeks binnen schijnende zonnestralen,” weet ook David CaretteHoofd Technisch Departement van het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt. “Op die warme dagen laten we s morgens trouwens consequent alle screens naar beneden om de zon tegen te houden nog voor die het glas kan bereiken en dus de kans krijgt om de binnentemperaturen te hoog te laten oplopen. Het bezorgde het ziekenhuis in ieder geval al een fikse besparing op de energiefactuur aangezien de actieve koeling dan minder overuren moet draaien.” 

Al van bij het nieuwbouwproject in 2013 was men zich in Tielt bewust van het belang van buitenzonwering – de technische staff van het ziekenhuis was toen al vragende partij. Toen al was men er trouwens overtuigd van screens als meest efficiënte zonweringsoplossing op de zongerichte gevels van de ziekenhuisuitbreiding. En intussen leert de ervaring dat windvaste doekzonwering onmisbaar geworden is voor een aangenaam binnenklimaat voor zowel patiënten, medewerkers en bezoekers. “Wij combineren die hier wel met lamellen langs de binnenkant van het raam. Die hebben dan wel een louter privacy-functie om bijvoorbeeld toch te kunnen sluiten wanneer de screens omhoog zijn voor de glazenwasser die langskomt,” vult Geert Devolder (projectmedewerker Sint-Andriesziekenhuis) aan. 

Ook naar esthetiek toe hebben screens een echte meerwaarde volgens Geert Devolder: zeker met de doekkasten achter slag weggewerkt en de zijgeleiders in hetzelfde kleur als de ramen gelakt, hebben wij daarmee destijds niets aan de look & feel van het ontwerp van de nieuwbouw moeten inboeten. 

Dat ook duurzaamheid een belangrijke rol speelt, staat volgens Geert Devolder buiten kijf. Met hun windvastheid tot 120 km/u is men daar dan ook zeer te spreken over de Fixscreen doekzonwering van Renson. “Daarom grijpen we nu ook bij de renovatie in fases van de oude ziekenhuisblokken terug naar deze screens waar de oude zonwering aan vervanging toe is omwille van bv. verlaagde ramen. De ervaring leert ons dat die ook hier nog jaren lang zonder problemen dienst zullen doen. 

www.renson.eu 

Geef een reactie