Typ om te zoeken

Overige

Aedifica verwerft 8 woonzorgcentra in België

Delen

Aedifica meldt de vervulling van de opschortende voorwaarden met betrekking tot de verwerving van een portefeuille van acht sites van huisvesting voor senioren in België voor een bedrag van circa 97 miljoen euro. Hierover berichtte ZorgAndersTv al in mei van dit jaar, vandaag werd de acquisitie voltooid.

Aedifica verwerft de controle over zeven sites via de overname van vastgoedvennootschappen, en over één site via een asset deal. 

Stefaan Gielens, CEO van Aedifica, stelt: “Met de acquisitie van deze portefeuille van acht woonzorgcentra breidt Aedifica haar portefeuille in België gevoelig uit. Deze transactie toont aan dat naast de internationale expansie in Nederland en Duitsland ook België nog steeds potentieel biedt voor een gespecialiseerde zorgvastgoedinvesteerder als Aedifica.” 

De portefeuille bestaat uit acht woonzorgcentra in de Belgische provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant die gericht zijn op de huisvesting voor senioren met hoge zorgbehoeften. Alle sites werden tussen 1996 en 2016 gebouwd of herontwikkeld. Woonzorgcentrum Oosterzonne is gelegen in het centrum van Zutendaal (8.000 inwoners, provincie Limburg). Het gebouw biedt plaats aan 82 residenten. Woonzorgcentrum De Witte Bergen is gelegen in Lichtaart, een deelgemeente van Kasterlee (18.000 inwoners, provincie Antwerpen). De site biedt plaats aan 119 residenten. Woonzorgcentrum Seniorenhof is gelegen in Tongeren (31.000 inwoners, provincie Limburg). Het gebouw biedt plaats aan 52 residenten. De site biedt eveneens mogelijkheid tot uitbreiding. Woonzorgcentrum Beerzelhof is gelegen in Beerzel, een deelgemeente van Putte (17.000 inwoners, provincie Antwerpen). De site biedt plaats aan 61 residenten. Woonzorgcentrum Uylenspiegel is gelegen in Genk (65.000 inwoners, provincie Limburg). De site biedt plaats aan 97 residenten. De site biedt eveneens mogelijkheid tot uitbreiding. Woonzorgcentrum Coham is gelegen in Ham (11.000 inwoners, provincie Limburg). Coham biedt plaats aan 120 residenten. De site biedt eveneens mogelijkheid tot uitbreiding. Woonzorgcentrum Sorgvliet is gelegen in Linter (7.000 inwoners, provincie Vlaams-Brabant). De site biedt plaats aan 83 residenten. Woonzorgcentrum Ezeldijk (zie foto) is gelegen in Diest (23.000 inwoners, provincie Vlaams-Brabant). Ezeldijk biedt plaats aan 105 residenten. 

De gecumuleerde aanschaffingswaarde van deze acht sites bedraagt ca. 97 miljoen €. De operatie werd deels gefinancierd door middel van de kredietlijnen van Aedifica, en deels via de overname van bestaande investeringskredieten met een gemiddelde resterende duur van 12 jaar.

De uitbater van de woonzorgcentra is VZW Foyer de Lork. De groep Senior Living Group heeft vandaag de feitelijke controle over VZW Foyer de Lork overgenomen. Senior Living Group is een dochtervennootschap van de groep Korian, een toonaangevende Europese speler op het vlak van seniorenzorg. Senior Living Group beheert op dit ogenblik ca.6.500bedden in meer dan 50 voorzieningen en stelt meer dan 3.500 medewerkers tewerk. De groep is al uitbater van meerdere sites van Aedifica in België. De huurovereenkomsten voor deze acht sites zijn niet-opzegbare triple net langetermijnovereenkomsten. Het initiële brutohuurrendement bedraagt meer dan 5% voor een conventionele aanschaffingswaarde van ca. 97 miljoen €. 

Aedifica realiseert aldus een nieuwe belangrijke investering in het segment van huisvesting voor senioren na de kapitaalverhoging van 153 miljoen €, die met succes is afgerond op 29 juni 2015.

Deze investeringen in België tonen aan dat naast de internationale expansie in Nederland en Duitsland ook de Belgische thuismarkt nog steeds potentieel biedt voor een gespecialiseerde zorgvastgoedinvesteerder als Aedifica. 

Bron: eigen berichtgeving – Aedifica 

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van