Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

Allereerste behandeling met Lutetium 177-octreotaat van een patiënt met een neuro-endocriene tumor.

Delen

Het betreft hier een nieuwe behandeling tegen neuro-endocriene tumoren (NET) die veel doeltreffender blijkt te zijn en die minder bijwerkingen veroorzaakt voor de patiënten vergeleken met de momenteel beschikbare therapeutische methodes. De behandeling werd al aangeboden in andere Europese landen waardoor Belgische patiënten verplicht waren om naar het buitenland te
gaan om hiervan te kunnen genieten. Na een werk van lange adem op het vlak van logistiek, procedures en het bekomen van nationale vergunningen, is deze behandeling ook beschikbaar in het Instituut Jules Bordet.

De belangrijkste sterke punten van deze nieuwe behandeling

*Anti-tumoraal effect: Gevorderde neuro-endocriene tumoren zijn eerder zeldzaam. Per jaar telt men slechts een vijftigtal nieuwe gevallen in België, maar daarom zijn ze niet minder geducht. « De nieuwe behandeling met Lutetium 177-octreotaat is erg doeltreffend. » verklaart Prof. Flamen. « In de eerste plaats verbetert de behandeling aanzienlijk de levenskwaliteit van de patiënten door het normaliseren van de typische symptomen die geassocieerd wordt met neuro-endocriene tumoren, namelijk sterke diarree en roodheid ter hoogte
van het gelaat en de hals (flush). Bij de meeste patiënten verdwijnen deze symptomen. Vervolgens is er ook nog een anti-tumoraal effect. Bij één patiënt op drie stelt men een aanzienlijke vermindering vast van de tumormassa en bij één patiënt op twee wordt de progressie van de ziekte gedurende lange tijd gestabiliseerd. ”
*Minimale bijwerkingen: « Deze nieuwe behandeling laat een selectieve bestraling van detumoren toe met slechts minimale bijwerkingen. Slechts 2 tot 3% van de patiënten hebben ernstige bijwerkingen ter hoogte van de nieren en het beenmerg, terwijl de vorige behandelingen met Yttrium-90 veel ernstiger bijwerkingen veroorzaakten. ”
*Lange stabilisatie van de patiënt: De patiënt wordt gedurende 24 uur opgenomen in het ziekenhuis en de behandeling bestaat uit een injectie elke twee tot drie maanden. De patiënt is dan gestabiliseerd voor een periode van 3 tot 5 jaar gemiddeld.
 

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Geef een reactie