Typ om te zoeken

Facility

Anima Care: professionalisering linnenactiviteiten parallel met expansie

Delen

“Wij delen het linnen op in drie groepen: beroepskledij, plat linnen en bewonerskleding. Beroepskledij kopen we aan, plat linnen huren we. De bewonerskleding wordt gelabeld per resident zodat de kans op vergissingen minimaal is. Dekbedden kopen we ook aan: het betreft spreien die snel en makkelijk opdekken waardoor er meer tijd overblijft voor de bewonerszorg.”

Outsourcing wasserij

“Tot vorig jaar beschikten we nog over een eigen wasserij in het woonzorgcentrum in Berlare. Onder meer omwille van de schaalvergroting hebben we de oefening gemaakt rond de voor- en nadelen van een eigen wasserij. Omwille van een aantal redenen – wasserij is geen corebusiness, het betreft een kwetsbare activiteit, strengere regelgeving, … – besloten we om samen te werken met een industriële wasserij. Deze externe partner neemt nu het wasgebeuren voor zijn rekening van alle woonzorgcentra.“
De industriële wasserij haalt tweemaal per week de beroepskledij, het plat linnen en de bewonerskledij op. “De voornaamste eisen aan de externe wasserij waren onder meer een grondige reiniging en een correcte levering, maar vooral ook een uitgebreide rapportage. Wij willen immers het aantal linneneenheden en de status ervan kunnen traceren. Wij hebben zeker niet te klagen over de kwaliteit van het wasproces, maar de opvolging is wel voor verbetering vatbaar. Voor noodgevallen beschikken we over een beperkt aantal eigen wasmachines. Voor ons en de wasserij is deze fase een echt leerproces.”

Gepersonaliseerde medewerkerskledij

“Tegelijkertijd gingen we in zee met een kledingleverancier. We hebben de kleding voor de verpleeg-, keuken- en schoonmaakmedewerkers van alle woonzorgcentra gepersonaliseerd. De overgang van de “oude” kledij naar de gepersonaliseerde kledij verliep in fases, site per site. Een werkgroep bestaande uit directies en verpleegkundigen van de Nederlandstalige en Franstalige woonzorgcentra gaf een advies. Het kwam er vooral op aan om de diverse wensen rond comfort, kwaliteit, herkenning,…op elkaar af te stemmen. Naast het – bescheiden – logo van Anima Care draagt iedere medewerker kleding met zijn/haar naam erop.”

Voortschrijdend inzicht

“Anima Care staat garant voor kwaliteit en zet daarom hoog in op de constante verbetering van haar operationele werking. Vanuit het facilitair departement werken we stap voor stap en vanuit voortschrijdend inzicht aan een verdere professionalisering,” besluit Ingrid Van de Maele.

KADER: Anima Care blijft werken aan expansie

Anima Care – een 100% dochter van groep Ackermans & van Haaren – beschikt momenteel over 607 woongelegenheden. Dit aantal zal in 2013/2014 fors groeien met de nieuwbouw van een viertal woonzorgcentra in Haut-Ittre, Blegny, Kasterlee en Zemst. Daarnaast wil Anima Cara via overnames verder blijven groeien.

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Geef een reactie