Typ om te zoeken

In the spotlight Techniek

Artiq haalt 1 miljoen euro binnen voor software die longziektes opspoort

Delen

ArtiQ is een spin-off van de KU Leuven die artsen helpt om luchtwegaandoeningen op te sporen, te behandelen en op te volgen. In een eerste investeringsronde heeft het bedrijf 1 miljoen euro binnengehaald. Het geld zal gebruikt worden om ArtiQ|PFT te lanceren, een softwareplatform dat de longfunctie van patiënten snel en betrouwbaar evalueert. De investeerders zijn het KBC Focus Fund, het Gemma Frisius Fonds van de KU Leuven, UZ Leuven en privé-investeerder Bart Swaelens. ArtiQ is deel van accelerator Start it @KBC, die innovatieve en schaalbare start-ups begeleidt.

 

ArtiQ|PFT gebruikt artificiële intelligentie om longfunctietesten te lezen. Zo kunnen longziektes beter opgespoord worden. Nu gebeurt dat meestal manueel door specialisten”, zegt Marko Topalovic, CEO van ArtiQ. “De software analyseert binnen één seconde de resultaten van longtesten en geeft op basis hiervan een objectieve en betrouwbare interpretatie die accurater is dan een menselijke analyse.”De software is ontwikkeld voor en deels door artsen van het UZ Leuven. ArtiQ|PFT is klinisch gevalideerd en ondersteunt de Leuvense artsen al meer dan een jaar bij de diagnose en behandeling van longaandoeningen. Nu de software op de markt komt, zullen meer ziekenhuizen, artsen en patiënten baat hebben bij deze technologie. ArtiQ|PFT herkent momenteel negen vaak voorkomende longaandoeningen, zoals chronische obstructieve longziekte (COPD), astma en interstitiële longziekten.Machine learning“Bij longfunctietesten krijg je lange cijferreeksen als resultaat. De patronen in deze cijfers moeten geïnterpreteerd worden om tot een diagnose te komen”, zegt Wim Janssens, longarts en medeoprichter van ArtiQ. “Dankzij onze algoritmes op basis van machine learning kunnen computers twee keer zo accuraat zijn als longartsen. Onze software kan dus een goede tweede mening vormen voor artsen, vooral als het om zeldzame, maar heel specifieke patronen gaat.”

ArtiQ|PFT kan via de cloud gekoppeld worden aan elektronische patiëntendossiers. De software kan ook rechtstreeks verbonden worden met toestellen voor longfunctietesten. Na de test wordt dan automatisch een rapport toegevoegd aan de patiëntdossiers.

Tegen het einde van het jaar wilt ArtiQ de technologie implementeren in andere Belgische ziekenhuizen. Ook op internationaal niveau zijn er veel doorgroeimogelijkheden. Naast de software voor longartsen werkt het bedrijf ook aan oplossingen om de kwaliteitscontrole en diagnoses bij spirometrie te verbeteren. Spirometrie is een techniek om de longfunctie en -capaciteit te meten. ArtiQ onderzoekt ook of zijn technologie gebruikt kan worden voor andere diagnoses en om persoonlijke behandelingen voor te schrijven. Het bedrijf sluit zo aan bij de wereldwijde trend om artificiële intelligentie te gebruiken om het beslissingsproces over diagnoses en mogelijke behandelingen te ondersteunen.

Over ArtiQ

ArtiQ is een jong, dynamisch en innovatief spin-off bedrijf van de KU Leuven (België). Het bedrijf werd begin 2019 opgericht door vier toegewijde oprichters met een uitgebreide expertise in longziekten, medische apparatuur en artificiële intelligentie. De op artificiële intelligentie gebaseerde software van ARTiQ biedt een krachtig beslissingsondersteunend hulpmiddel dat de huidige klinische praktijk verbetert.

ArtiQ wil de betrouwbare partner worden van artsen voor de diagnose, behandeling en opvolging van ademhalingsproblemen. De op artificiële intelligentie gebaseerde medische software helpt artsen om longfunctietesten te interpreteren en verbetert de diagnose van longziekten.

Meer informatie: www.artiq.eu

Geef een reactie