Typ om te zoeken

HR

ASZ, AZ Sint-Blasius en OLV Ziekenhuis tekenen charter voor ziekenhuisnetwerk

Delen

Het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis Aalst-Geraardsbergen-Wetteren (ASZ), het Algemeen Ziekenhuis Sint-Blasius met vestigingen in Dendermonde en Zele (AZ Sint-Blasius) en het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis Aalst-Asse-Ninove (OLV Ziekenhuis) ondertekenden een charter om samen een ziekenhuisnetwerk te vormen. Het bevat ook de principes om die samenwerking concreet te realiseren. De drie ziekenhuizen zullen de bestaande expertise bundelen om de beste zorgkwaliteit te bieden. De samenwerking zal het ook  mogelijk maken om de beschikbare financiële middelen sterker te concentreren, dubbele investeringen te vermijden en nog sterkere dossiers voor nieuwe erkenningen bij de overheid in te dienen.

De samenwerking zal stapsgewijs worden uitgebouwd. Zo hebben de drie ziekenhuizen zich samen met de ziekenhuizen uit Oudenaarde, Ronse en Zottegem kandidaat gesteld voor een PET-scanner. Wanneer de PET-scanner binnenkort in Aalst is geïnstalleerd, kunnen de kankerpatiënten uit dit deel van Vlaanderen voor deze onderzoeken in eigen regio terecht in een volwaardig kankercentrum. Ook voor percutane vervangingen van de mitralis(hart)klep en harttransplantaties werken de ziekenhuizen al samen. Verder bereiden ze een gezamenlijk project voor met betrekking tot het klinisch laboratorium en het laboratorium voor pathologische ontleedkunde. Ze gaan eveneens de krachten bundelen om in Dendermonde een erkend stroke-centrum (voor gespecialiseerde behandeling van beroerten) te kunnen uitbouwen. Op die manier zal de samenwerking tussen de drie ziekenhuizen in de Denderstreek stapsgewijs steeds breder worden.

De directies en bestuursleden van de drie ziekenhuizen werken volop aan een manier om die ziekenhuisoverschrijdende medische associaties adequaat te ondersteunen én gezamenlijk te beheren en streven op termijn naar een bestuurlijke integratie. Het ASZ, AZ Sint-Blasius en het OLV Ziekenhuis engageren zich met het charter om samen te werken als gelijke partners, die samen een volledig zorgaanbod willen aanbieden in de regio. De basiszorg zal daarbij zoveel als medisch verantwoord worden verspreid over de acht campussen, en gespecialiseerde medische zorg zal worden geconcentreerd waar nodig. De gezamenlijke strategie zal gebaseerd zijn op vier pijlers: (1) toegankelijke zorg, (2) kwaliteitsvolle zorg, (3) medische innovatie en onderzoek, en (4) financiële performantie.

De drie ziekenhuizen bieden medische zorg aan vanuit acht vestigingen in de brede Denderregio, een kernregio met ongeveer 450.000 inwoners. Samen bundelen zij de expertise van meer dan 600 artsen en nagenoeg 6.000 medewerkers.

Bron: eigen berichtgeving

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van