Typ om te zoeken

Overige

AZ Alma richt onco-lounge in

Delen

In het nieuwe ziekenhuis van AZ Alma aan de Ringlaan in Eeklo wordt op de tweede verdieping een onco-lounge uitgebouwd. Daarin zullen kankerpatiënten, die bijvoorbeeld naar het dagziekenhuis komen om een chemobeurt, op een comfortabele manier kunnen verblijven. De uitbouw van deze onco-lounge wordt bekostigd door de Ronde Tafel, dankzij de grote inzet van de tafelaars van Eeklo-Zelzate die het nationale ‘sandwichproject’ in de wacht sleepten. Aan dat jaarlijkse ‘sandwichproject’ in een toelage van om en bij de 30.000 euro gekoppeld!

Sandwich

Ronde Tafel Eeklo-Zelzate, die 21 leden telt, was vorig jaar aan de beurt om een Vlaams project voor de ‘sandwichwedstrijd’ in te dienen. De tafelaars wilden uitpakken met een project voor het nieuwe AZ Alma en na overleg met een ruimte die oorspronkelijk nog niet was voorzien op het oncologisch dagziekenhuis. De leden van de Ronde Tafel Eeklo-Zelzate maakten, onder leiding van commissievoorzitter Yves Deleyn, een filmpje, waarop dokter Muriel Thienpont, hoofdverpleegkundige Caroline Audenaert en twee oncologische patiënten vertelden hoe ze naar zo’n comfortabele onco-lounge uitkeken. Met dat filmpje trokken ze naar bijna àlle (ongeveer 100) afdelingen van de Ronde Tafel België in Vlaanderen en Wallonië om het project van AZ Alma te verdedigen en de stem van die afdeling binnen te halen. Intussen deed een Brusselse Ronde Tafel hetzelfde met een ander project.

Gelukkig maken

Op de algemene vergadering van de Ronde Tafel in Gent werd uiteindelijk gestemd en daaruit bleek dat het project van de onco-lounge in AZ Alma de voorkeur van de tafelaars wegdroeg. Dat betekent dat AZ Alma nu, in samenspraak met Ronde Tafel Eeklo-Zelzate, een gezellige, comfortabele en huiselijke onco-lounge mag ontwerpen en uitbouwen, met de financiële steun van de Ronde Tafel. 

Oncoloog dokter Muriel Thienpont  reageerde alvast heel enthousiast op het goede nieuws: “De leden van Ronde Tafel Eeklo-Zelzate maken met dit project en hun inzet om het ook effectief binnen te halen, niet alleen mij en mijn  vanaf eind maart volgend jaar in het nieuwe ziekenhuis van AZ Alma zullen moeten langskomen. Dit is niet alleen een hart onder de riem voor AZ Alma in het algemeen, maar voor de oncologische werking in het bijzonder.”

Daar doen we het voor

Commissievoorzitter en pleitbezorger Yves Deleyn  is ook supergelukkig maar vooral trots omdat Ronde Tafel Eeklo-Zelzate een huzarenstukje tot een goed einde bracht. Maar ook, en vooral, omdat hierdoor een project kan worden gerealiseerd dat ontelbaar veel mensen die vechten tegen kanker enkele ogenblikken van comfort en rust zal kunnen bieden.

“Dit moet een voorbeeldproject worden”, zegt Yves Deleyn, “dat nog andere ziekenhuizenkan stimuleren om een soortgelijke lounge uit te bouwen. Weet je wat me nog het beste gevoel gaf? Ik ontmoette enkele dagen na de stemming één van de twee kankerpatiënten die we geïnterviewd hadden voor het filmpje. De blik van tevredenheid toen hij hoorde dat we gewonnen hadden, heeft me zoveel vreugde gebracht. Daarvoor en voor al die andere mensen hebben we deze inspanning gedaan! Ik ben er zeker van dat het prachtig wordt.”

De Ronde Tafel Eeklo-Zelzate bezocht intussen het nieuwbouwziekenhuis en ging kijken naar de locatie waar de onco-lounge zal worden uitgebouwd.

Bron: Eigen berichtgeving – AZ Alma

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van