Typ om te zoeken

ICT

AZ Alma vernieuwt rug- en nekrevalidatie in campus eeklo

Delen

Het revalidatiecentrum van AZ Alma wacht de verhuis naar het nieuwbouwziekenhuis in het voorjaar 2017 niet af om blijvend te investeren in nieuwe toestellen en technieken. Zo werden voor de rug- en nekrevalidatie in campus eeklo nieuwe toestellen gekocht, die op zaterdagmorgen 4 juni vrijblijvend kunnen uitgetest worden tijdens gratis workshops.

Arts-diensthoofd  Isabelle Vanneuville en diensthoofd revalidatiecentrum Tine Ramon zetten de voorbije maanden met de teams op beide campussen van AZ Alma de eerste stappen naar een overkoepelende revalidatieafdeling, in het vooruitzicht van de verhuis naar de nieuwbouw.

“We willen ook in het nieuwe ziekenhuis vooruitstrevende revalidatie aanbieden”, zegt dokter Vanneuville. “Maar in afwachting van de verhuis blijven we op de huidige locaties in Eeklo en Sijsele een optimale begeleiding en behandeling aanbieden. Daarom deden we een forse investering voor de rug- en nekrevalidatie in campus eeklo, waar nu nieuwe toestellen van het David-concept werden geplaatst.”

“In campus sijsele heeft men al jarenlang positieve ervaring met deze gebruiksvriendelijke toestellen. Hiermee kunnen de kracht van de rompspieren en de mobiliteit van de wervelzuil op een objectieve manier gemeten worden”, zegt diensthoofd Tine Ramon. “Aansluitend kunnen deze toestellen gebruikt worden voor gerichte en individuele training. Dit concept is wetenschappelijk onderbouwd. Hiermee geven we een extra duw aan de kwaliteit van ons rug- en nekprogramma.” Positief voor de patiënten is zeker dat ze nu hetzelfde trainingsprogramma op allebei de campussen van AZ Alma kunnen volgen.

Zowel in campus sijsele als in campus eeklo staat al jaren een uitgebreid team therapeuten garant voor een degelijke behandeling van rug- en nekpatiënten. “Dankzij onze multidisciplinaire benadering hebben we aandacht voor de mens in zijn totaliteit,” zegt dokter Vanneuville. “Op basis van de diagnose gesteld door de arts en een degelijke ondervraging en testing maken we een behandelingsschema op. Hierbij houden we rekening met de fysieke mogelijkheden, de ernst van de klachten, de resultaten van eerdere onderzoeken, enz…. Naast de kinesitherapeut en ergotherapeut kan ook een diëtist, psycholoog of sociaal verpleegkundige worden geraadpleegd afhankelijk van de zorgvraag van de patiënt. Tijdens de revalidatie leggen we de nadruk voornamelijk op het trainen van de buik- en rugspieren en het versoepelen van de wervelzuil. Zo wordt de rug beter bestand tegen de dagelijkse belasting die ze te verduren krijgt. Tevens worden de dagdagelijkse activiteiten van de patiënt onder de loep genomen. Op basis hiervan krijgt de patiënt degelijk advies mee naar huis om zijn activiteiten zo rug- en nekvriendelijk mogelijk uit te voeren.”

Opendeur

Om patiënten en nieuwsgierigen met de nieuwe toestellen te laten kennismaken, organiseert AZ Alma op zaterdag 4 juni van 9 tot 12 uur een open voormiddag in het revalidatiecentrum Librata in campus eeklo, Moeie 18. Die voormiddag worden drie korte workshops gegeven: correcte zithouding, rugvriendelijke oefeningen en correct heffen. De bezoekers worden verwelkomd door het revalidatieteam, dat ook een hapje en een drankje zal aanbieden.

Bron: AZ Alma – eigen berichtgeving

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van