Typ om te zoeken

Overige

AZ Sint-Elisabeth Zottegem investeert in centrale reiniging en traceerbaarheid van flexibele endoscopen

Delen

Het AZ Sint-Elisabeth Zottegem is een van de eerste ziekenhuizen in België dat zijn flexibele endoscopen niet op de afdelingen, maar centraal reinigt en desinfecteert. Dat heeft voordelen voor kwaliteit en traceerbaarheid.

 

De colo-, gastro-, broncho- en cystoscopen worden tegenwoordig gereinigd en gedesinfecteerd in de nieuwe wasmachines van de Centrale Unit Flexibele Scopen. Een techniek die in België nog niet veel voorkomt.

Heidi Steenhoudt (hoofdverpleegkundige Centrale Sterilisatieafdeling):

“Als een endoscoop in de vuile zone aankomt, doen we eerst een elektronische lektest. Daarna wordt de scoop voorgereinigd en gescand. Vervolgens gaat deze in de wasmachine:alle kanalen van de endoscoop worden aan het toestel gekoppeld. Elke scoop heeft een individueel ‘pasje’ (= tag). De wasmachine herkent het type scoop aan de individuele tag en start automatisch de juiste cyclus. De reiniging en desinfectie gebeurt met zeep en chemicaliën. Na afloop gaat de wasmachinedeur open aan de andere kant, in de afgescheiden propere zone. Na goedkeuring en een laatste scan is de endoscoop klaar voor hergebruik. Kwaliteit wordt gewaarborgd door de deskundige medewerkers van de CSA!” Liesbet Demarré (ziekenhuishygiënist): “De endoscoop keert dan terug naar de afdeling of wordt in de droogkast bewaard. Daarin blijft hij een maand houdbaar. Door alle stappen te scannen, is elke endoscoop perfect digitaal traceerbaar: we weten tot op de minuut wat ermee gebeurd is.”

Het voorstel om te investeren in een centrale sterilisatie-unit komt uit een werkgroep waarin ook hoofdarts Vossaert en gastro-enteroloog dr. Hanssens zaten. Pieter Colman (apotheek): “Zo komen we tegemoet aan de eisen van de zorginspectie en kunnen de patiënten een perfect gereinigde en gedesinfecteerde scoop aanbieden die tot op patiëntenniveau getraceerd wordt.”

 

Bron: AZ Sint-Elisabeth – eigen berichtgeving

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van