Typ om te zoeken

Overige

AZ Sint-Jozef richt stroke unit op voor optimale opvang en zorg beroerte-patiënten

Delen

Een CVA, ‘cerebro vasculair accident’ of beroerte, is de tweede belangrijkste doodsoorzaak ter wereld en een erg belangrijke oorzaak van blijvende invaliditeit. Met de stroke unit wil AZ Sint-Jozef patiënten met CVA optimaal opvangen en behandelen. Doel: de kwaliteit van leven van de patiënt zo hoog mogelijk houden.

Neurologe dr. Sommeling: “Time is brain: efficiëntie en snelheid zijn dan ook zéér belangrijk bij de behandeling van CVA. Om elke patiënt zo snel mogelijk specifieke zorgen te kunnen toedienen, is een stroke unit opgericht in het ziekenhuis. De beroertezorg wordt, dankzij deze stroke unit, volgens een specifiek omschreven zorgpad aangepakt. Dat wil zeggen dat alle stappen in de behandeling van CVA duidelijk omschreven zijn en strikt worden opgevolgd. Dat gaat van diagnosestelling over behandeling tot opvolging. De ingebruikname van de MRI in AZ Sint-Jozef speelt daarbij zeker een belangrijke rol. Zo kunnen we in bepaalde moeilijke gevallen sneller tot een juiste diagnostiek komen.”

Multidisciplinair

“De opvolging van beroerte-patiënten zal vooral in de acute fase ook gecentraliseerd worden op de afdeling medium care, waar 4 bedden zijn toegewezen aan de stroke unit. De stroke unit is daarbij bovenal een multidisciplinair verhaal. Neurologen, fysische geneesheren, verpleegkundigen, kinesisten, logopedisten, ergotherapeuten, psychologen, sociale dienst en Sp-dienst werken nauw samen aan een optimale behandeling van elke patiënt. Daarbij is er niet alleen aandacht voor de behandeling, maar ook voor het vervolgtraject: waar kan de patiënt naartoe om te revalideren? Wat is voor de patiënt de beste oplossing?”.

Infomarkt

Op dinsdag 17 mei vindt er een infomarkt plaats over beroertezorg in de inkomhal van AZ Sint-Jozef. Iedereen is welkom tussen 9 en 16 uur.

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van