Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

AZ Sint-Jozef wint prijs Belfius Foundation met zelfontworpen ‘zuurstofzetel’

Delen

Met die wedstrijd kunnen ziekenhuisteams budget winnen om hun projecten rond het welzijn, het comfort en de levenskwaliteit van de patiënt te realiseren. De zelfontworpen ‘zuurstofzetel’ overtuigde de jury van ziekenhuisexperts meteen. Meer nog: de Belfius Foundation schonk het volledige budget (7.000 euro) om de ‘zuurstofzetel’ ook effectief te vervaardigen.
 

Van idee tot werkelijkheid

Bart Hertoghs, adjunct-hoofdverantwoordelijke van de afdeling hart- en longziekten, is de “uitvinder” van de zuurstofzetel. Een idee dat even eenvoudig als efficiënt is en beantwoordt aan een prangende vraag: hoe kunnen we het vervoer en verblijf van zuurstofgebonden patiënten comfortabeler maken.
 
Bart Hertoghs: “Heel wat patiënten op onze afdeling zijn zuurstofgebonden: hun (zware) zuurstoffles moet dus, met de rolstoel, mee vervoerd worden bij transport. Dat is niet enkel zwaar, onhandig en arbeidsintensief; het beperkt de patiënt ook in zijn doen en laten. Hij heeft er een ‘bevangen’ gevoel bij – wat zeker niet bevorderlijk is voor het genezingsproces. Bovendien speelt ook het ecologisch aspect: de flessen worden per vrachtwagen geleverd en nadien opnieuw opgehaald. We zochten een alternatief voor meer comfort, meer bewegingsvrijheid ook voor de patiënt.”
 

Twee tools samen

Hertogs brengt 2 bestaande tools samen: een rolzetel – een pak comfortabeler dan de doorsnee rolstoel – en een zuurstofconcentrator. Dat is een innovatief toestel dat zuurstof uit de lucht haalt rondom. Voordeel: het is erg compact en functioneert enkele uren zonder stroom. “Ons idee werd, dankzij de Belfius Foundation, werkelijkheid. De “zuurstofzetel” is ondertussen geleverd en we kunnen niet wachten om hem ook effectief in gebruik te nemen. We zijn opgetogen dat we op deze manier onze patiënten meer comfort en ‘vrijheid’ kunnen geven”, aldus Bart Hertogs.
 
 

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Geef een reactie