Typ om te zoeken

In the spotlight Techniek

AZ Sint-Maarten: gebouwafwerking ondersteunt genezingsproces

Delen

De nieuwe vestiging van AZ Sint-Maarten in Mechelen is één van de opmerkelijkste Belgische bouwprojecten van de voorbije jaren en binnen de zorgsector ongetwijfeld het opmerkelijkste. Jansen the Building Company (Zonhoven) ‘verzorgde’ bij het optrekken van deze hoogtechnologische nieuwbouw de volledige binnenafwerking.

Vroeger was het zorgaanbod van AZ Sint-Maarten verspreid over verschillende campussen, nu zit het gebundeld op één site. Het 105.000 m² grote gebouw telt 654 bedden en biedt werkgelegenheid aan 1.700 mensen.

Zicht op omgeving

“Wij toverden de naakte ruwbouw om tot een functioneel en hypermodern ziekenhuis, dat tegelijk ook warm en gezellig is”, zegt Nadia Jansen, CEO van Jansen. “Door de vele glaspartijen heb je continu contact met de groene buitenwereld. Het idee hierachter is dat als mensen in een comfortabele omgeving vertoeven, hun genezingsproces wordt ondersteunt.”

Baby ‘bepaalt’ plafondkleur

Met dit megaproject – en de bijhorende inrichting van verschillende clean rooms – werpt Jansen the Building Company zich nadrukkelijk op als expert in de zorgsector. Zo werden er in de materniteitskamers ook intelligente klimaatplafonds KAY geïnstalleerd. “Dit systeem garandeert een optimaal binnenklimaat, een perfecte akoestiek en een laag energieverbruik,” weet Jansen. Als ervaringsdeskundige trokken enkele extra’s Nadia’s persoonlijke aandacht. “De kersverse moeder kan dankzij de led-strips de kleur van het plafond aanpassen aan haar gemoedstoestand of het geslacht van de baby. Geloof me, op zo’n moment is dat geen overbodige luxe,” stelt ze vol overtuiging.

120 voetbalvelden gipskarton

“Wij waren verantwoordelijk voor alles wat je in het gebouw ziet,” vertelt Danny Jacobs, projectdirecteur van Jansen. “Dat gaat van plafonds, vloeren, verplaatsbare wanden en meubilair tot details zoals handgrepen, muurbescherming en vloermatten. “De uitvoeringsploegen van Jansen verwerkten in het gebouw 150.000 m² binnenmuren, 600.000 m² gipskartonplaten – de oppervlakte van 120 voetbalvelden –, 450.000 lopende meter profielen – goed om twee keer de afstand Brussel-Luxemburg te overbruggen –, meer dan 6.000 binnendeuren en 525.000 schroeven – een vrachtwagen vol. Op piekmomenten waren er meer dan dertig schrijnwerkers tegelijk in de weer. Elk meubeltje – van een eenvoudig kastje tot het volledig meubilair van de verpleegposten – hebben we van de eerste tot de laatste schroef met autocad uitgetekend en daarna geplaatst.”

Bim-mijlpaal

Vandaag werken alle grote aannemers met BIM (Building Information Modelling). Maar toen de plannen voor het nieuwe AZ Sint-Maarten meer dan tien jaar geleden concreet vorm kregen, was het de eerste keer dat deze werkmethode werd toegepast in zo een grootschalig project. Jansen the Building Company werkte hierin als pionier samen met bouwbedrijf MBG en architectenbureau VK A&E.

Goed gevoel

“Het projectteam van Jansen zorgde er mee voor dat ons nieuwbouw project een groot succes werd. Door hun professionalisme, de kennis van de afwerkingsmaterie maar zeker en vast ook de wil om op een open en transparante wijze te communiceren met de opdrachtgever en met alle andere bouwpartners werd het project op een hoger niveau gebracht dan dat dit het geval is in vele andere projecten. We houden er allemaal een zeer goed gevoel aan over zowel op menselijk vlak en natuurlijk ook met betrekking tot geleverde kwaliteit.”besluit Jan Claesen, technisch directeur van AZ Sint-Maarten.

Voor meer info:

www.jansenbuilding.com

[email protected]

www.kaysystems.be

 

Geef een reactie