Typ om te zoeken

HR In the spotlight Ziekenhuizen

AZ Sint-Maarten: “Het wordt moeilijker om personeel te vinden”

Delen

AZ Sint-Maarten is een nieuw ziekenhuis in Mechelen. Het gaat om de fusie van drie campussen binnen de Emmaüs groep. De bezoekerskeuken wordt uitgebaat door Lunch Garden. De maaltijden voor patiënten en personeel worden in een centrale keuken klaargemaakt en in het ziekenhuis geassembleerd. 

Emmaüs is een cluster van zorginstellingen. Die zijn actief in ouderenzorg, jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg, de ziekenhuissector en voorzieningen voor mensen met een beperking. In totaal zijn er 6700 medewerkers en 24 locaties in de provincie Antwerpen. AZ Sint-Maarten in Mechelen maakt deel uit van de groep. Vijf jaar lang werd er gebouwd om een nieuw ziekenhuis te realiseren. Eind 2018 opende het de deuren. Drie campussen in Mechelen en Duffel smolten samen en zijn nu geconcentreerd op één locatie. AZ Sint-Maarten telt 654 ziekenhuisbedden en 96 plaatsen in het dagziekenhuis. Daarmee is het één van de grootste ziekenhuizen in de regio. Bij het ontwerp ging men uit van hedendaagse criteria. De helft van de kamers zijn eenpersoonskamers, daar is immers steeds meer vraag naar. Elke patiënt heeft een eigen sanitaire ruimte. Een huiselijke aanpak was belangrijk bij het interieur om de klinische sfeer ietwat te doorbreken. Patiënten kijken uit op de omgeving, wat het verblijf aangenamer maakt. 

Professionele keuken 

Ook de logistieke diensten, zoals catering, werden onder de loep genomen. Er kwam een nieuwe keukeninrichting die door Sabemaf werd geïnstalleerd. Sabemaf is gespecialiseerd in professionele keukens voor de gezondheidssector, bedrijven, instituten en horeca. Er wordt in AZ Sint-Maarten niet gekookt, wel worden alle gerechten er samengesteld. De catering voor het personeel en de patiënten uitbesteden aan een externe partner, was niet aan de orde. “Onze situatie is specifiek. Eigenlijk vormen we binnen de hele organisatie een autonoom cateringbedrijf. Al onze afnemers krijgen maandelijks een factuur. Op het einde van het jaar vloeit de boekhouding van de hele Emmaüs groep weliswaar samen, maar we vormen een eigen entiteit”, zegt Patrick Philipsen. Hij is hoofd van de voedingsdienst in de groep. 

Catering 

Patrick Philipsen volgde hotelschool en hotelmanagement, en staat al 33 jaar in het vak. “In het ziekenhuis hebben we een bezoekersrestaurant dat door Lunch Garden wordt uitgebaat. De maaltijden voor het personeel en de patiënten worden klaargemaakt in de centrale keuken in Duffel. De preportionering, de portionering, de verdeling en de afwas gebeuren in het ziekenhuis. Sabemaf leverde een keuken die volledig op onze nood inspeelt, het gaat om een assemblagekeuken zonder kookapparatuur. De levering van de ingrediënten voor de maaltijden komt vanuit Duffel of van onze leveranciers en daarmee gaan we aan de slag.” AZ Sint-Maarten werkt met C-meal, software van Cegeka, waarmee patiënten maaltijden kunnen bestellen. “Dat is handig, want catering in een ziekenhuis moet rekening houden met veel factoren. Via C-meal kan je ook dieetvoeding bestellen, in totaal zijn er ongeveer vierhonderd varianten voor wie bepaalde zaken niet mag eten of verrijkte voeding nodig heeft.” 

Hygiëne 

Hygiëne speelt een belangrijke rol. De overheid legt normen op en voert af en toe onaangekondigde controles uit. “We willen graag ons personeelsrestaurant laten screenen om een Smiley-Certificaat te behalen. De Smileys worden door het FAVV toegekend en geven aan dat voedselveiligheid en hygiëne aan de strenge normen beantwoorden. Het is dus een kwaliteitslabel. We hopen dit in 2020 te kunnen realiseren. Daarmee is de kous niet af, want je kan de Smiley ook weer kwijtspelen als de hygiëne achteruitgaat.  

Personeel 

Door de fusie van de campussen, kwam er een reorganisatie van het personeel. “Dat was voor veel medewerkers echt wel wennen. AZ Sint-Maarten werd een grote campus en we moesten mensen verplaatsen. Vorig jaar hebben we veel energie gestopt in de begeleiding.” In de centrale keuken in Duffel werken 117 FTE-medewerkers. Patrick Philipsen wijst erop dat het niet gemakkelijk is om geschikt personeel te vinden. Het is een sector waar ook mensen met een allochtone achtergrond aan de slag kunnen, maar voorwaarde is wel dat ze voldoende Nederlands kennen zodat de juiste maaltijd bij de juiste patiënt komt. “Op middellange termijn zullen er wellicht tekorten ontstaan. We merken nu al dat we echt wel inspanningen moeten leveren om aanwervingen te kunnen doen. Het is ook zo dat we medewerkers hebben die hier al jaren werken en met pensioen zullen gaan. Het tekort aan keukenpersoneel is in heel de zorgsector een aandachtspunt.”  

Geef een reactie