Typ om te zoeken

In the spotlight Ziekenhuizen

AZ Turnhout is tevreden dat er een uitspraak is over de moordpoging op spoedarts en MUG team

Delen

Copyright Jef Van Nooten. De beklaagde tijdens het aanhoren van zijn vonnis.

De rechter heeft vandaag de dader van de moordpoging op spoedarts Van Dokkum en het MUG team veroordeeld tot 10 jaar  effectieve gevangenisstraf. De directie van AZ Turnhout is tevreden dat er een uitspraak is, ook al zal de gebeurtenis niet snel vergeten zijn op de dienst spoedgevallen en bekijkt het ziekenhuis samen met de medewerkers en spoedartsen welke acties kunnen ondernomen worden om de veiligheid van de hulpverleners verder te verbeteren.


Op 20 augustus werden dr. Van Dokkum, spoedarts verbonden aan AZ Turnhout, en zijn MUG team aangevallen door een patiënt in het centrum van Turnhout tijdens interventie. Ze werden die nacht opgeroepen voor een epilepsieaanval waarna ze bij aankomst op locatie onmiddellijk door de dader werden aangevallen met een groot mes.

“Het spreekt voor zich dat dit voorval een enorme indruk heeft achtergelaten op alle betrokkenen, in het bijzonder al onze hulpverleners op de spoedafdeling.” Zo zegt Jo Leysen, gedelegeerd bestuurder van AZ Turnhout.

Vandaag, woensdag 18/12 veroordeelde de rechter de dader tot 10 jaar effectieve gevangenisstraf.

Jo Leysen vervolgt: “We zijn tevreden dat er deze ochtend een uitspraak is gevallen waarbij de rechtbank de spoedarts, MUG team en het AZ Turnhout volledig in het gelijk stelt. In eerste instantie omwille van onze eigen mensen, maar ook omwille van het maatschappelijk signaal dat wordt gegeven. Voor ons is het onaanvaardbaar dat zorgverleners, die er dag in dag uit alles aan doen om op een spoedafdeling en in de hele omgeving patiënten te helpen, moeten vrezen voor hun eigen veiligheid.”

Het ziekenhuis heeft in overleg met het team van de spoedafdeling, een actieplan opgesteld met een aantal voorstellen om de veiligheid van de hulpverleners te verbeteren. Dit kan gaan over extra opleiding om met agressie om te gaan, maar ook over veiligheidskledij of infrastructurele aanpassingen. Hoewel het ziekenhuis beseft dat ze niet alle gevaarlijke situaties volledig  kunnen voorkomen, zullen ze alles in het werk stellen om hun artsen en medewerkers maximale bescherming te bieden bij het uitoefenen van hun taak.

Geef een reactie