Typ om te zoeken

In the spotlight Overige

BCPA en stad Mechelen lanceren autivriendelijke cafe

Delen

Vzw Begeleidingscentrum voor Personen met Autisme vierde onlangs de lancering van haar auticafé gelegen in Wijkhuis Arsenaal in Mechelen. Het Auticafé wordt een autivriendelijk initiatief in samenwerking met de Stad Mechelen en schepen Gabriella De Francesco bevoegd voor Personen met een Beperking. Met het Auticafé wil BCPA mensen met autisme in Vlaanderen en regio Mechelen een laagdrempelige ontmoetingsplek bieden buiten hun dagdagelijkse omgeving.

Begeleidingscentrum voor Personen met Autisme vzw in Mechelen biedt begeleiding, dagbesteding en woonondersteuning aan jongeren en volwassenen met autisme. Met hun nieuwe autivriendelijke café in Wijkhuis Arsenaal speelt BCPA in op de vraag van veel mensen met autismespectrumstoornis (ASS) naar ontmoetingsplekken buiten de beperkte eigen leefwereld van het ouderlijke huis of het dag- of wooncentrum. Of in de woorden van een tevreden stamgaste: “Waar ik woon, zijn er geen auticafés in de buurt om anderen met ASS te ontmoeten.”

Directrice An De Ridder: “Met dit project kunnen mensen met autisme in een leuke ongedwongen sfeer anderen met of zonder ASS ontmoeten en zo hun netwerk versterken. Ze kunnen er meer zichzelf zijn en daarbij zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld ontwikkelen.” Het project kan ook rekenen op de steun van Mechels schepen van welzijn Gabriella De Francesco: “Vorig jaar ondertekende ik namens de stad het charter ‘Gezonde Gemeente’, waarmee we onze schouders zetten onder initiatieven die het welzijn van onze inwoners bevorderen. Met vrienden op café gaan is voor de meesten heel vanzelfsprekend, maar voor mensen met autisme is het dat niet. In het prikkelvrije Auticafé kunnen zij zonder zorgen andere Mechelaars ontmoeten. Als stad willen we die verbindende partner zijn.”

Het Auticafé bezorgt mensen met ASS in Vlaanderen en regio Mechelen een prikkelarme plek buitenshuis waar niets hoeft en waar ze eventueel vrienden kunnen maken. Op 12 maart zal de tweede editie van het Auticafé plaatsvinden. Een eerste vuurproef op 13 februari was reeds een bescheiden succes: de jongens en meisjes van BCPA konden er kennismaken met andere bezoekers met ASS en aldus werden er aan de toog, tussen pot en pint of onder een gezelschapsspel nieuwe banden gesmeed. De deuren van het Auticafé zullen geopend zijn iedere 2de donderdag van de maand telkens van 19-21u in Wijkhuis Arsenaal op een boogscheut van Mechelen station. Of zoals de Auticafé affiche vermeld: op slechts 1427 stappen verwijderd van het centraal station.

Begeleidingscentrum voor Personen met Autisme vzw biedt sinds 1979 professionele ondersteuning en begeleiding aan jongeren en volwassenen met autisme. Naast mobiele en ambulante begeleiding, dagbesteding en woonondersteuning biedt BCPA ook permanente vorming en coaching om de professionaliteit in de sector te verhogen. Het Auticafé in Wijkhuis Het Arsenaal wordt gedragen door een groep geëngageerde vrijwilligers en is een autivriendelijk initiatief in samenwerking met de stad Mechelen, KdG Hogeschool en buurtnetwerk Hoplr.

Geef een reactie