Typ om te zoeken

Woonzorgcentra

Belgen ongerust over woonzorg en levenslang wonen

Delen

Belgen zijn met name bezorgd over 3 punten: de financiële impact (48,4%), zelfredzaamheid (35,9%) en de beschikbaarheid van plaatsen in rusthuizen en zorgcentra (36,3%). De Belg wil het liefst in eigen huis ‘oud worden’, maar 1 op 5 geeft aan dat zijn woning daar helemaal niet geschikt voor is. Frappant ook: slechts 5,3% ziet zichzelf in een rusthuis versus 14,6% zou wel uitkijken naar een rusthuis voor een zorgbehoevend familielid.

Een ‘thuis’ creëren in een rusthuis of zorginstelling

Als de Belg op dit moment zou moeten kiezen voor een rusthuis, zorgcentrum of –instelling, zullen 3 key criteria de keuze bepalen: kansen krijgen om onafhankelijk te wonen, toegang tot zorgdiensten en een aangepaste woonruimte. Als de Belg – omwille van bepaalde omstandigheden – niet in het eigen huis kan blijven, zal die toch een zekere ‘thuis’ willen creëren in een rusthuis of zorginstelling. De meeste Belgen zien dan ook in dat technologie – mobiele bediening of automatisering van toepassingen zoals deuren, verlichting, rolluiken, enz. – een manier is om hen te helpen bij autonoom wonen en het verhogen van de veiligheid/privacy.

KADER: Comfort of energie-efficiëntie?

Gunter Lories, departementshoofd van Somfy projecten, gaat dieper in op de resultaten van het onderzoek. “Bij renovatie van wooneenheden in een zorgorganisatie komt het er vooral op aan om totaaloplossingen te bieden. Zowel automatisatie-, comfort als energie-efficiëntie maakt daarvan deel uit. In de praktijk zien we dat er eerder gekozen wordt voor comfortmaatregelen boven energie-efficiëntie. Op het vlak van automatisatie zien we een steeds verdere integratie met tweeweg communicatie waarbij alle apparatuur compatibel wordt. Deze trend zet zich steeds verder. Op productniveau zien we vooral een trend naar een passende bediening,” besluit Gunter Lories.

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Geef een reactie