Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

Bewustmakingscampagne: generisch of origineel?

Delen

Vandaag bestaat in België nog altijd de perceptie of de misvatting dat generische geneesmiddelen van mindere kwaliteit of slechte imitaties zouden zijn.
Het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (fagg) – de bevoegde overheid op het vlak van de kwaliteit, de veiligheid en de doeltreffendheid van alle geneesmiddelen en gezondheidsproducten – start een campagne om de kwaliteit van alle geneesmiddelen in ons land te onderlijnen, zowel van generische als van originele geneesmiddelen. Deze nieuwe campagne heeft een eenvoudige boodschap. Ziet u een verschil? Zoek niet. Voor uw gezondheid is er geen verschil tussen generische en originele geneesmiddelen.

Geen verschil voor de gezondheid

Via affiches bij dokters en apothekers, radiospots, een brochure en internetsite, wil het fagg benadrukken dat hoelang u ook zoekt, u geen verschil voor uw gezondheid zal vinden tussen een generisch en een origineel geneesmiddel. Ze zijn allebei kwaliteitsvol, veilig en doeltreffend.

Wat is een generisch geneesmiddel?

Wanneer een farmaceutisch bedrijf een origineel geneesmiddel ontwikkelt, mag enkel dit bedrijf het geneesmiddel gedurende de eerste tien jaar op de markt brengen. Nadien mogen ook andere farmaceutische bedrijven dit geneesmiddel maken en in de handel brengen. In dat geval spreken we van generische geneesmiddelen. Generische geneesmiddelen bevatten dezelfde werkzame stoffen en werken op dezelfde manier als originele geneesmiddelen.
Daarnaast hebben we in België een uniek systeem van “goedkope geneesmiddelen”, dit heeft betrekking op zowel originele geneesmiddelen die sterk in prijs gedaald zijn als op generische geneesmiddelen. Voor de gezondheid van de patiënt maakt het niet uit of het om een generisch of origineel geneesmiddel gaat.
 
 

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Geef een reactie