Typ om te zoeken

Sector

Bluekit: de oplossing voor energiebesparing in liftschachten

Delen

Het voorbeeld bij AZ Groeninge

Weet u waar de energieverliezen van uw gebouw vandaan komen? Heeft u al gedacht aan de ventilatieopeningen van uw lift- en technische kokers?  

Nee? Via deze weg gaat er nochtans elke dag een belangrijk deel van uw kostbare energie verloren. En er bestaat een remedie tegen: BlueKit 

Links: Thomas Van De Walle, Expert Energiebeheer AZ Groeninge Rechts: Joseph Cornelis, Verantwoordelijke Renovatieprojecten Bluekit

BlueKit is een systeem voor intelligente ventilatie voor lift- en technische kokers. Het systeem optimaliseert de luchtdichtheid van uw gebouwen en verhoogt tegelijkertijd ook de veiligheid van de liftgebruikers alsook het comfort rondom de kokers. BlueKit levert dus een belangrijke bijdrage voor een verantwoord en duurzaam beheer van uw gebouwen. Zie hieronder de diagnose van AZ Groeninge.

Wat waren de noden van AZ Groeninge die aan de bron lagen van de installatie van de BlueKit oplossing?

Eén van de doelstellingen van AZ Groeninge is het terugdringen van het energieverbruik tot het niveau van 2015 ondanks de sterke toename van oppervlakte, comfort en medische specialisatie van onze nieuwbouw ten opzichte van de vroegere oude campussen. In dat kader zijn wij constant op zoek naar oplossingen die ons kunnen helpen om energie te besparen en CO2-emissies te reduceren.  

Hoe zijn de eerste contacten met BlueKit tot stand gekomen?

Onze toenmalige facilitair directeur kende de BlueKit-oplossing dankzij de vele contacten in de liften business. Hij heeft mij voor het eerst gesproken over de enorme warmteverliezen langs liftkokers door het schoorsteeneffect en het bestaan van een mogelijke oplossing hiervoor. Nadien heb ik contact gehad met de commercieel verantwoordelijke van BlueKit .

Hoe hebben de BlueKit voordelen u kunnen overtuigen?  

Zoals gezegd, staan wij altijd open voor oplossingen die bijdragen tot energiebesparing. Als er dan ook nog kan bewezen worden dat het om een rendabel project gaat, d.w.z. een TVT van maximum 5 jaar, gaan wij over tot de implementatie. Voor de BlueKit-oplossing waren deze voorwaarden vervuld.

Hoe heeft u de rendabiliteit van het BlueKitsysteem kunnen inschatten?

Eerst heeft het BlueKit-team bepaalde gegevens verzameld van onze liftkokers, – cabines en – deuren evenals van het hele gebouw. Op basis hiervan werd een simulatierapport van warmteverliezen opgemaakt. Dit rapport leek ons in de eerste plaats een vrij theoretische, wetenschappelijke benadering maar de resultaten hebben ons wel overtuigd om het fenomeen verder te laten onderzoeken. 

Nadien hebben wij in één van onze liftkokers een meting laten uitvoeren. Hiervoor werd aan de ventilatieopening een meettoestel geplaatst uitgerust met verscheidene sondes. Deze sondes kunnen de dagelijkse warmteverliezen kwantificeren.

Aangezien de meetresultaten grotendeels overéénkwamen met de resultaten van het simulatierapport waren wij overtuigd van het nut van het BlueKitsysteem voor onze energiebesparingsdoelstellingen.

Het BlueKitsysteem werd in januari dit jaar geïmplementeerd in alle 33 liftkokers van het hoofdgebouw. Is alles goed verlopen?

Absoluut. BlueKit staat ook in voor het onderhoud van de 33 systemen. Hiervoor komen zij twee keer per jaar langs, in juli en januari.

Heeft u al de eerste effecten gevoeld inzake energieverbruik?

Specifiek voor dit systeem is dat een moeilijke vraag aangezien het pas sinds 10 maanden operationeel is. Bovendien hebben wij ook andere verbeteringen uitgevoerd. Wel is zeker dat wij dit jaar onze energiebesparingsdoelstellingen ver zullen overtreffen en BlueKit is zeker deel van dit succes. 

Heeft u al de eerste effecten gevoeld inzake comfort?

Op de 2e verdieping hadden wij in het verleden soms wel een overdreven luchtstroom aan de liftdeuren.  Dit werd op heden niet meer vastgesteld.       

Heeft u nog andere projecten waarvoor de BlueKit oplossing in aanmerking zou kunnen komen? 

Er zijn nog 7 kleinere liftschachten in onze bijgebouwen. Ook daar overwegen wij om die uit te rusten met het BlueKitsysteem. 

Ook de technische kokers komen in aanmerking want die hebben ook permanente ventilatieopeningen waarvoor BlueKit een oplossing biedt. De technische en economische haalbaarheid zijn we momenteel aan het bekijken.

Zou u andere welzijn- en zorginstellingen aanraden om het BlueKit-systeem te implementeren?

Zeker!! Elke techniek die kan bijdragen tot CO2-reductie verdient om tenminste de technische en financiële haalbaarheid nader te bekijken. 


Wenst u ook een diagnose van uw lift- en technische kokers? 

Aarzel niet om ons te contacteren: 

Joseph Cornelis 

Verantwoordelijke renovatieprojecten 

BlueKit Sarl 

00352 621 23 57 96 

[email protected] 

www.bluekit.eu 

Geef een reactie