Typ om te zoeken

Overige

Borstlymfoedeem-operatie uitgevoerd in AZ Sint-Maarten

Delen

Voor het eerst is een vrouw met lymfoedeem(*) aan de borst succesvol behandeld via microchirurgische lymfe-veneuze overbruggingen. Dr. Guido Giacalone (foto), die gespecialiseerd is in lymfechirurgie, voerde de ingrepen uit bij een vrouw die lymfoedeem kreeg na een behandeling tegen borstkanker. 

Sinds september 2015 kunnen patiënten met alle vormen van lymfoedeem terecht in het lymfecentrum van AZ Sint-Maarten. Dit centrum biedt naast de klassieke behandeling (manuele lymfedrainage,…) ook een innovatieve operatie aan, namelijk een microchirurgische lymfe-veneuze overbrugging. Deze chirurgische techniek, die slechts in enkele centra in Europa succesvol wordt toegepast, werd nog niet eerder uitgevoerd bij patiënten met borstlymfoedeem. 

Lymfe-veneuze overbrugging in de borststreek 

Een 55-jarige vrouw onderging de ingreep onlangs in AZ Sint-Maarten. Na een behandeling tegen borstkanker was bij haar lymfoedeem aan de linkerborst ontstaan. Het was de eerste keer dat een lymfe-veneuze overbrugging werd uitgevoerd ter behandeling van borstlymfoedeem en dit met gunstig resultaat. Lymfoedeem van de armen en benen wordt reeds lange tijd succesvol aangepakt met deze techniek door dr. Guido Giacalone. 

Bij de ingreep worden via een kleine snede een lymfeweg en een bloedvat van elk ongeveer slechts één haardikte breed met elkaar verbonden. Via deze overbrugging kan het lymfevocht dat zich heeft opgestapeld, de borst opnieuw verlaten. Op deze manier neemt niet alleen het spanningsgevoel in de borst af, maar vermindert ook de pijn en het borstvolume. 

“Tot op heden konden patiënten met lymfoedeem in de borst geen echte behandeling krijgen. Deze regio is immers moeilijk te behandelen met manuele lymfedrainage. Bovendien is een compressiekous hier onmogelijk”, vertelt dr. Guido Giacalone. “Dat we via een lymfe-veneuze overbrugging voor het eerst een vrouw kunnen helpen, is daarom een grote doorbraak voor alle vrouwen met borstlymfoedeem. Door de behandeling zullen ze opnieuw een comfortabel leven kunnen leiden.” 

Een lymfe-veneuze overbrugging ter behandeling van (borst)lymfoedeem wordt slechts in enkele centra succesvol uitgevoerd. Dit omwille van het beperkte aantal chirurgen dat hierin gespecialiseerd is en de nood aan hoogtechnologisch medisch materiaal.

(*) Wat is lymfoedeem? 

Lymfoedeem is een chronische aandoening waarbij het evenwicht tussen aan- en afvoer van lymfe, een lichaamsvocht dat een rol speelt in het afweerstelsel, verstoord raakt. Bij lymfoedeem hoopt het vocht zich op wat leidt tot een opzwelling. Dit is vaak pijnlijk en brengt beperkingen in de bewegingen van de patiënt met zich mee. De aandoening kan zowel aangeboren (primair lymfoedeem) als verworven (secundair lymfoedeem) zijn. 

Primair lymfoedeem duikt vaak op latere leeftijd op en wordt meestal uitgelokt door een trauma of infectie. Bij secundair lymfoedeem kunnen orthopedische ingrepen en vaatchirurgie aan de oorsprong liggen. Meestal treedt het echter op na oncologische heelkunde en bestraling. Zo kan onder meer na behandeling tegen borstkanker, waarbij de klieren in de oksel verwijderd of bestraald worden, lymfoedeem ontstaan ter hoogte van de borst of oksel. Door de ligging is dit gebied moeilijk te behandelen via klassieke lymfedrainage. Ook een behandeling met een compressiekous is niet mogelijk. 

Over dr. Guido Giacalone 

Dr. Guido Giacalone is chirurg met bijzondere bekwaamheid in de lymfeheelkunde. In het lymfecentrum staat dr. Guido Giacalone aan het hoofd van een innovatief medisch team. Dat centrum is gespecialiseerd in een supra-microchirurgische operatietechniek die het lymfetransport herstelt. Dr. Giacalone behandelt reeds meer dan 10 jaar patiënten met lymfoedeem. Met meer dan 1500 ingrepen op de teller heeft hij ruime ervaring in de heelkundige behandeling van lymfoedeem. 

Afspraak maken 

Patiënten kunnen terecht op afspraak. 

Tel: 015 30 30 03 

De raadpleging gebeurt in AZ Sint-Maarten campus Rooienberg te Duffel

Welke impact heeft lymfoedeem op patiënten? 

Lymfoedeem kan ingrijpende gevolgen hebben. Het opgehoopte lymfevocht leidt niet alleen tot zwellingen maar het kan ook de beweeglijkheid beperken, met pijn als gevolg. Zonder behandeling kan het lymfoedeem toenemen, alsook het gevaar op infecties en littekenvorming wat een onomkeerbaar proces is. Heel wat patiënten kunnen niet meer werken door de hinder van hun gezwollen ledematen. Naast de fysieke aspecten is ook de impact op psychisch en sociaal gebied niet te onderschatten.

Geoptimaliseerde klassieke behandeling 

Via de injectie van een fluorescente stof kunnen we duidelijk in kaart brengen welke lymfewegen nog doorgankelijk zijn en welke verstopt. Op basis van deze ‘lymfemapping’ kan de kinesist de behandeling beter afstemmen op de patiënt in kwestie. Ook kan de bandagist de steunkousen of -mouwen beter aanpassen aan de specifieke noden van de patiënt. Deze multidisciplinaire aanpak geeft de beste resultaten. 

Supra-microchirurgie 

Via microchirurgische techniek legt de chirurg een overbrugging tussen een bloedvat en een lymfeweg. Daardoor kan het opgehoopte vocht afvloeien en herstelt het lymfetransport zich. Deze ingreep is niet-belastend en wordt onder lokale verdoving uitgevoerd. 

Het resultaat is al na enkele dagen zichtbaar: er treedt een vermindering op van de zwelling, ook het gevoel van spanning en zwaarte verdwijnt snel en de functionaliteit van het lidmaat neemt weer toe. Ook de kans op infecties neemt na de behandeling af. Doordat de patiënt opnieuw normaal kan functioneren verhoogt zijn levenskwaliteit aanzienlijk. Lymfoedeem is immers een chronische en progressieve aandoening. We kunnen het niet genezen, maar wel stabiliseren met deze innovatieve heelkundige ingreep. Tijdig ingrijpen is wel aangewezen gezien lang bestaand lymfoedeem leidt tot veranderingen in de lymfewegen en het omliggend onderhuids weefsel, die onomkeerbaar zijn.

Bron: AZ Sint-Maarten – eigen berichtgeving

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van