Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

Clinique Sainte-Elisabeth de Namur opent het eerste dagcentrum in Wallonië voor de behandeling van psoriasis

Delen

Psoriasis is een chronische – en niet-besmettelijke – ontstekingsziekte van de huid, die gekenmerkt wordt door een ongebreidelde en versnelde vernieuwing van de cellen van de opperhuid. De meest voorkomende vorm van de aandoening is plaque psoriasis. De ziekte is gekenmerkt door rode plekken die bedekt zijn met droge, zilverwitte huidschilfers en die op een grote oppervlakte van het lichaam kunnen voorkomen. De omvang van de letsels en vooral de plaats waar de letsels zich bevinden op het lichaam hebben een grote invloed op de levenskwaliteit van de patiënten. De ziekte kan bovendien diverse klinische vormen aannemen, waaronder psoriatische artritis. In zijn meer ernstige vormen kan er een link zijn tussen psoriasis en obesitas, diabetes en cardiovasculair risico. Een multidisciplinaire aanpak van psoriasis is dan ook absoluut aanbevolen.

Afgestemd op ziektebeeld individuele patiënt

Het eerste dagcentrum voor de behandeling van psoriasis is opgezet naar het voorbeeld van de ‘Psoriasis Day Care Centers’ in de Verenigde Staten, Duitsland en Scandinavië en richt zich tot zo’n 5.000 inwoners van België die aan chronische psoriasis lijden. De behandeling van de ziekte is afgestemd op de noden en het ziektebeeld van elke individuele patiënt. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de ernst van de ziekte en de klinische respons op de behandeling. De zorgen worden verstrekt in een medisch-technische omgeving die zich op één en dezelfde verdieping bevinden en waar de verschillende behandelingen ter beschikking worden gesteld van de patiënt. Onder voortdurend toezicht van een specialist kunnen iedere ochtend een twintigtal patiënten deze zorgtrajecten doorlopen met de steun, zorg en begeleiding van een gespecialiseerde verpleegster.

Een complete en persoonlijke aanpak

“In het dagcentrum beschikken wij over alle beschikbare behandelingsopties: topische behandelingen, lichttherapie, balneotherapie, balneofototherapie, fotochemietherapie, conventionele systemische behandelingen, biologische behandelingen, enz.”, benadrukt Dr. Olivier Vanhooteghem, hoofd van de dienst huidziekten van CMSE. “Wij zorgen voor een gepersonaliseerd en globaal aanpak van de patiënten om de impact van de ziekte op hun dagelijks leven zo veel mogelijk te beperken.”

Drie zorgcategorieën

De originele aanpak van het dagcentrum van CMSE houdt rekening met de volgende drie zorgcategorieën: volgens een eerste zorgpad bestaat ieder patiëntencontact uit een raadpleging van de dermatoloog, een PUVA-behandeling, een topische behandeling met medicinaal bad en een douche. Volgens een tweede zorgpad gaat ieder patiëntencontact gepaard met een raadpleging van de dermatoloog, een PUVA-behandeling en/of een topische behandeling met douche. Volgens een derde zorgpad ten slotte gaat ieder patiëntencontact gepaard met een raadpleging van de dermatoloog en wordt een immunomodulerend geneesmiddel toegediend (subcutaan of intraveneus). “Door te kiezen voor een behandeling in een gespecialiseerd dagcentrum in plaats van in een ziekenhuis wordt de kostprijs van de behandeling aanzienlijk gedrukt”, besluit Dr. Vanhooteghem.

Geef een reactie