Typ om te zoeken

Facility

CTS: Een aanraakscherm voor zorginstellingen

Delen

Dominique Duhayon, bouwingenieur met een passie voor elektronica en informatica, heeft samen met zijn team een uiterst eenvoudig systeem ontworpen om domotica (temperatuur, rolluiken, verlichting), de oproepen van zieke patiënten en de communicatie in ziekenhuizen en rust- en verzorgingstehuizen op een doeltreffende manier te beheren. Met het scherm is het mogelijk om alle uitrustingen van de zorginstelling te bedienen. Eenvoudig maar geniaal. Interysto, het bedrijf dat dit toestel geproduceerd heeft, plaatst een aanraakscherm in elke kamer. “Het personeel dient slechts een half uur opleiding te volgen om vertrouwd te raken met het systeem. Het volstaat om gebruik te maken van een badge of een codenummer om alle informatie op het scherm te kunnen zien. Alle gegevens – verstrekte zorgen, oproepen, enz.- worden automatisch geregistreerd. Hierdoor is er geen papierwerk meer op het einde van de dag en kan het personeel meer tijd besteden aan de verzorging van de patiënten.”

Externe audit

Een externe audit heeft uitgewezen dat dit systeem zorgt voor een dagelijkse tijdswinst van een half uur per werknemer. “Dat betekent een return on investment van minder dan twee jaar. Hierdoor is het personeel ook beter gewapend tegenover familieleden die vinden dat er nooit geantwoord wordt op de oproepen van de patiënten, aangezien alles al geregistreerd is.” Dit bedrijf uit Doornik heeft zijn systeem al in meer dan 30 Franse en Belgische zorginstellingen geplaatst, wat neerkomt op 2.500 aanraakschermen (CTS). Een Frans ziekenhuis van 700 bedden heeft onlangs een nieuwe bestelling geplaatst…Om deze gebruiksvriendelijkheid mogelijk te maken, was uiteraard een lang denk- en ontwerpproces nodig. Het heeft uiteindelijk een jaar geduurd om het systeem te kunnen stabiliseren. “Nu gaan we nieuwe toepassingen ontwikkelingen om onze voorsprong te behouden op concurrentie die langzaam maar zeker zijn neus aan het venster komt steken.”

Een systeem met toekomst

Aangezien er steeds meer vraag is naar plaatsen in rusthuizen en de eisen op het vlak van traceerbaarheid steeds strenger worden, is de markt verre van verzadigd. In 2012 heeft de NV Interysto in België en Frankrijk een omzet van maar liefst 1,5 miljoen euro geboekt. Het kleine Doornikse bedrijf richt zich nu ook op de Europese markt en is daarom aanwezig op tal van internationale beurzen. Het bedrijf telt momenteel acht werknemers voor de productie van de software, de assemblage van de hardware en verhandeling van het product.

Geen papier meer!

Het Waals Gewest eist nu een traceerbaarheid van de patiëntenoproepen en dus van de verslagen. Dat neemt heel wat tijd in beslag maar kost bovendien ook nog eens tonnen papier. En in rusthuis met 120 bedden kunnen er maandelijks zo’n 14.000 patiëntenoproepen zijn… Interysto zorgt dus ook in dit domein voor een grondige besparing.

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Geef een reactie