Typ om te zoeken

ICT

Dashboard spoed in AZ Maria Middelares

Delen

“Het dashboard spoed is een groot dynamisch scherm – onderverdeeld in verschillende zorgzones – dat overal op een PC kan geopend worden. Patiënten die door het onthaal ingeschreven worden, verschijnen automatisch in de ‘Administratieve wachtrij’. Aan de hand van dit scherm kan in een oogopslag de drukte op spoed in elke zorgzone onmiddellijk gevisualiseerd worden. Met behulp van een filter kunnen zones getoond of verborgen worden. Zones die men even niet nodig heeft kan men ook dichtklappen, dit kan handig zijn wanneer men zich wil concentreren op een beperkt aantal zones.”

Doorklikken naar patiëntdossier

“Bovenaan het scherm kan men zien hoeveel patiënten er momenteel op spoed zijn. Vanuit de ‘Administratieve wachtrij’ kunnen de patiënten verplaatst worden naar een bepaalde zorgzone en patiënten kunnen ook tussen de verschillende zorgzones verplaatst worden. Vanuit het dashboard kan men aangeven dat een patiënt getransfereerd wordt naar een andere afdeling. Wanneer een patiënt ontslagen wordt of overleden is, kan men dit ook aangeven. Ten slotte kan men vanuit het dashboard eenvoudig doorklikken naar het patiëntdossier.”

Uitgebreide informatie over de patiënt

“Het dashboard spoed is een zeer gestructureerd en visueel handig scherm dat uitgebreide informatie over de patiënt weergeeft: welke zone, kamer en bed; waar de patiënt ligt; aanmeldingsklacht en diagnose; registratie indien de patiënt betrokken was bij een ramp; registratie indien de patiënt tijdelijk niet aanwezig is op spoed; opnameduur; geslacht en leeftijd.”

De voordelen van een eigen ontwikkeling

“We hebben er voor gekozen om dit dashboard spoed systeem in eigen beheer te ontwikkelen. Het grote voordeel hiervan is dat we op maat van ons eigen ziekenhuis kunnen werken. Het systeem is vrij basic opgevat, maar toch bevat het alle nodige functionaliteiten en is het uitbreidbaar zodat in de toekomst bijvoorbeeld ordercommunicatie kan geïntegreerd worden. De ontwikkeling van het idee tot een concept nam slechts enkele maanden in beslag. De eigen ontwikkeling laat ons ook toe om verder te groeien en het systeem uit te breiden. De ervaringen met het systeem zijn zeer positief. Het dashboard spoed biedt voor het ziekenhuis organisatorische voordelen, een vereenvoudiging van de administratie en een betere databeheersing. De patiënt weet zich verzekerd van veilige en correcte gegevens. Ook naar de zorginspectie en accreditatie zorgt het dashboard spoed voor een belangrijke meerwaarde,” besluiten Kristof Cooremans en Philippe Fortain.
Quote: “We hebben er voor gekozen om dit dashboard spoed systeem in eigen beheer te ontwikkelen. Het grote voordeel hiervan is dat we op maat van ons eigen ziekenhuis kunnen werken.”
 

Tags:

Geef een reactie