Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

De ‘halve deur’: doeltreffende en goedkope oplossing tegen wegloopgedrag

Delen

Tijdens de laatste dag van de Expo 60+ beurs in Mechelen werden de winnaars van de zorginnovatiewedstrijd Innovation 2 Care bekendgemaakt. De vakjury van deze achtste editie van de I2C Awards riep het project de ‘halve deur’ van het Jessa Ziekenhuis uit tot winnaar binnen de categorie Tools. In deze categorie ging men op zoek naar specifieke hulpmiddelen of vondsten die het verblijf van de bewoners en het werk van het personeel gemakkelijker maken.
Het systeem van de ‘halve deur’ voorkomt weglopen zonder een opgesloten gevoel te creëren. Een vondst van het Jessa Ziekenhuis uit Hasselt. Luc Claes, zorgmanager Neuro-Locomotoriek in het Jessa Ziekenhuis nam in Mechelen de trofee in ontvangst. “In de eerste plaats is deze prijs een erkenning voor de creativiteit van een aantal diensten binnen onze revalidatiecampus”, zegt Luc Claes in een eerste reactie. “Het is de bekroning van een heel proces waarbij de revalidatiedienst, het verplegend personeel, artsen en de technische dienst veel uitgeprobeerd hebben. We zijn dan ook terecht fier dat er uit deze voortdurende samenwerking een product is gegroeid dat nu bekroond werd.”
 

Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt voert al jaren een fixatie-arm beleid en zoekt voortdurend naar methoden en middelen om het de patiënt zo aangenaam mogelijk te maken

“De invoering van de ‘halve deur’ zorgt voor een rustigere kameromgeving. Als de kamerdeur helemaal dicht is, worden mensen met wegloopgedrag onrustig. Nu zien en horen ze alles wat er op de gang gebeurt. Daardoor heeft de bewoner geen opgesloten gevoel. Ook het wegloopgedrag vermindert daardoor sterk. De patiënt is veel rustiger en heeft minder de drang om zijn kamer te willen verlaten. Meer rust betekent ook voor het verplegend personeel een minder belastende werksfeer. Bovendien is het ook voor de familie veel leuker als de bewoner niet opgesloten wordt.”
 

Innovatie van de ‘halve deur’ heeft een aantal belangrijke troeven

Een ‘halve deur’ bijvoorbeeld gemakkelijk te maken door de eigen technische dienst. Luc Claes: “We hebben een aantal prototypes gemaakt en die steeds verfijnd. Zo is de ‘halve deur’ gemakkelijk te plaatsen en ook altijd weg te nemen. Je kan hem laten aanpassen op alle deuropeningen. Hij zit ingeklemd in de deurstijl met als grote meerwaarde dat je ook de volledige deur kan dichtdoen als de familie bij bezoek wat meer privacy wil. Er zijn twee smalle openingen in de ‘halve deur’ die dienen als handvat. Op die manier kan je hem openen en dichtdoen zonder hem op te tillen. Het slotje zit aan de buitenkant zodat de patiënt hem niet kan openen. De stijl van de ‘halve deur’ zit in de bestaande stijl van de normale deuropening.” Voor een zorginstelling volstaan vaak maar enkele ‘halve deuren’ zodat deze innovatie niet alleen efficiënt maar ook goedkoop is.
 

Concept staat vrij ter beschikking van collega’s

De ‘halve deur’ wordt nu al frequent gebruikt in de revalidatiecampus Sint-Ursula in Herk-de Stad. Deze vondst tegen wegloopgedrag kan ook toegepast worden in andere zorginstellingen, rusthuizen, ziekenhuizen en revalidatiecentra waar dementerende bejaarden huizen. “We hebben geen patent op deze nieuwigheid en willen er zeker geen geld aan verdienen”, zegt Luc Claes. “Iedereen is welkom om naar ons systeem van de ‘halve deur’ te komen kijken. We bieden alle mogelijke informatie en stellen onze ervaring ter beschikking aan iedereen die creatief bezig is in de zorg. Je kan de ‘halve deur’ perfect namaken: hij is gemaakt uit volkernhout en de specifieke stijlen vind je op het internet. We stellen ons product volledig ter beschikking aan alle collega’s die een goede en goedkope oplossing zoeken voor wegloopgedrag. Er zijn ook foto’s beschikbaar van deze innovatie”, besluit Luc Claes. Gesloten deuren en bewegingsdetectoren hebben hun beperkingen: ze voorkomen bijvoorbeeld het vallen niet en garanderen niet altijd snelle hulp of interventie. Een ‘halve deur’ is een ideale oplossing in de zoektocht naar alternatieven voor fixatie van dementerende patiënten.
 

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Geef een reactie