Typ om te zoeken

Overige Woonzorgcentra

De intergenerationele samenwerking van de rusthuisklas bekroond

Delen

In de zorgwedstrijd In4care ‘Zorgvinding 2018’ won de rusthuisklas van de Vrije basisschool Vinkt en het Woon- en zorgcentrum Sint-Franciscus Vinkt de publieksprijs van € 5000. De jury bekroonde het project met de tweede plaats, goed voor nog eens € 7500.

De basisschool van Vinkt is gehuisvest naast het WZC Sint-Franciscus te Vinkt. In het WZC is er een ruimte beschikbaar zodat alle leerkrachten met hun leerlingen intergenerationeel kunnen samenwerken. Zo komen oud en jong dagelijks met elkaar in contact. Aan de talrijke activiteiten die het WZC samen met de school organiseert, kunnen de bewoners steeds vrijblijvend deelnemen. Zo ontstaat er een wisselwerking tussen jong en oud, iedereen krijgt een positief gevoel, er worden contacten gelegd en onderhouden en de eenzaamheid bij de bewoners wordt tegengegaan. Het zesde leerjaar volgt elke voormiddag les in de rusthuisklas. Op regelmatige tijdstippen of projectmatig kunnen bewoners de lesmomenten bijwonen. Daarnaast worden schoolbreed en instellingsbreed activiteiten georganiseerd voor alle leerjaren en alle bewoners die willen deelnemen.

Door intergenerationeel samen te werken, gaan kinderen in dialoog en maken ze kennis met de ouderen en hun levensverhaal. Het zelfbeeld van jong en oud wordt positief beïnvloed.De rusthuisklas is een project waar jong en oud op een respectvolle manier leren van en met elkaar. Het is een win-winsituatie voor leerlingen en leerkrachten van de school en voor bewoners en personeel van het woonzorgcentrum. Met de gewonnen prijzen hopen wij ons project inhoudelijk verder te verdiepen, maar willen we ook een inspiratiebron zijn voor zowel de ouderenzorg als het onderwijs.

Geef een reactie