Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

Deuren en sluitsystemen: evenwicht tussen privacy, veiligheid en gebruiksgemak

Delen
“Veiligheid bij een brand en gebruiksgemak staan centraal bij een nieuwe serie innovatieve deursluiters,” vertellen Bernard Vandercruyssen en Pieter Theys, technische adviseurs bij ijzerwarenhandel Lecot nv. “Het betreft deursluiters met vrijloopfunctie die gecombineerd kunnen worden met een brandmeldinstallatie. De deursluiters zijn totaaloplossingen met ingebouwde rookmelder, transformator en vastzetinrichting. Het vernieuwende aan dit systeem is dat ze deuren vrijmaken en beweegbaar zonder enige weerstand. Voor oudere en hulpbehoevende patiënten in zorgcentra en ziekenhuizen is het aangewezen dat deuren makkelijk en comfortabel openen.” De nieuwe serie deursluiters met vrijloopfunctie betreffen opbouwsystemen die zowel in nieuwbouw als in renovatieprojecten geïnstalleerd kunnen worden. “Voor de installateur is de snelle en eenvoudige montage een voordeel net zoals het flexibel gebruik met een normale of kopmontage. In Nederland zijn deze systemen al langer bekend. Wij zijn er van overtuigd dat ze ook in België snel ingang zullen vinden.”

 

Zorgslot

 

“Speciaal voor patiëntenkamers is er sinds kort ook een zogenaamd ‘zorgslot’ op de markt,” vertelt Bernard Vandercruyssen. “Dit zorgslot is gebaseerd op een gecontroleerd, elektromechanisch, zelfvergrendelend slot met een eenvoudige vergrendeling en ontgrendeling door sleutel- of krukbediening. De verschillende standen van het slot zijn te zien aan de led-indicatie. Hierdoor is de status van de deur in één oogopslag af te lezen en geeft het zo een extra mogelijkheid voor controle en desgewenst privacy.“ Het zorgslot onderscheidt vier standen. “In de loopstand is de deur niet vergrendeld en kunnen gebruikers vrij de ruimte betreden en verlaten. De privacystand is zowel door de zorgverlener als de gebruiker te beheren. Aan de binnenzijde kunnen gebruikers, door middel van een drukknop, zelf de privéstand activeren. De afgesloten ruimte is dan van buitenaf niet toegankelijk voor andere personen. De functie is echter wel door de zorgverleners te ‘overrulen’, waardoor de deur dus te allen tijde door hen is te openen.“ Een derde stand van het zorgslot betreft de vergrendelingstand. “In gesloten toestand is het slot vergrendeld. Hierbij wordt de deur aan de buitenzijde vergrendeld door het bedienen van een cilinder. Middels een sleutel is deze functie weer door de zorgverleners op te heffen, waardoor de deur dus altijd door de zorgverlener geopend kan worden.” Tenslotte omvat het zorgslot ook nog een ontruimingsstand. “Door het afschakelen van de voedingsspanning, bijvoorbeeld middels een brandmeldcentrale of een ontruimingssysteem, valt het slot vrij in de loopstand. Zo kan de deurkruk aan binnen- en buitenzijde weer bediend worden en biedt deze directe toegang tot de ruimte voor eventuele hulpverleners. Deze functie wordt niet door de zorgverlener of patiënt geactiveerd, maar uitsluitend door een alarmmelding.” Het zorgslot – inbouwsysteem met beslag – is vooral van toepassing bij nieuwbouw.

 

Anti-paniekbeslag

 

“Naast aandacht voor deuren en sluitsystemen, dienen zorgcentra ook in te spelen op de wetgeving over nooduitgangen,” stelt Pieter Theys. “De Europese norm EN 1125 beschrijft de toepassing van anti-paniekbeslag in openbare ruimten en gebouwen waar het publiek vrij toegang heeft. In deze norm – die ook als Belgische norm geldt – staat centraal dat een veilige en doeltreffende vluchtweg moet geboden worden. Deze vluchtweg moet met een minimale inspanning bediend kunnen worden, zonder dat men vooraf is ingelicht over de werking ervan. Als algemene regel van de norm EN 1125 geldt dat een vluchtdeur/nooduitgang moet voorzien worden van een bediening met een horizontale duwstang of -balk die minimaal 60% van de deurbreedte moet beslaan. Andere eisen zijn dat de vluchtdeur niet zwaarder mag zijn dan 200 kilogram, niet hoger dan 250 cm en niet breder dan 130 cm,” besluit Pieter Theys.

Geef een reactie