Typ om te zoeken

ICT

Dit zijn de eerste ‘officiële’ gezondheid-apps 

Delen

Er zijn duizenden apps online die patiënten meer greep helpen krijgen op hun eigen gezondheid. Alleen kunnen artsen die niet allemaal voorschrijven voordat ze door de overheid zijn gevalideerd. Deze zes hebben inmiddels zo’n cruciale validatie ontvangen. 

Zes gezondheidsapps kregen ondertussen een CE-markering van de federale overheid, conform de regelgeving voor medische hulpmiddelen. Dat is een opsteker voor patiënten, maar ook voor zorgverleners, die tenminste deze zes apps met een gerust geweten kunnen adviseren aan hun patiënten. Ze staan allemaal gebundeld op de website www.mhealthbelgium.be, waarop bedrijven die nieuwe M-health-apps hebben ontwikkeld ze ook kunnen voorleggen ter validatie. Er komen er ook geregeld nieuwe bij: toen de site in januari van dit jaar werd opgestart was dat meteen met vier apps, ondertussen is dat aanbod al uitgebreid naar zes. Maar wat doen ze precies? 

Airview 

Met AirView, een product van het Amerikaanse bedrijf ResMed, kunnen zorgverleners de behandeling van patiënten met slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen of respiratoire insufficiënties opvolgen. Het is een webgebaseerde app, waarin de gegevens in een overzichtelijk dashboard worden gepresenteerd, en waarmee de patiëntgegevens veilig in de cloud kunnen worden opgeslagen, en ook worden gedeeld met andere zorgverleners. 

FibriCheck 

Patiënten met een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen kunnen FibriCheck voorgeschreven krijgen. De app, beschikbaar op Android en iOS, is de eerste medisch gevalideerde applicatie voor het monitoren en controleren van het hartritme. Er zit een ingenieus systeem achter, dat genoeg heeft aan de interne hardware van de smartphone: de patiënt drukt zestig seconden lang zijn vinger op de camera van het toestel, waarmee de hartslag wordt gedetecteerd. Alle metingen worden vervolgens verzonden naar het dashboard van de behandelende arts. 

MoveUp 

De alleen op medisch voorschrift verkrijgbare app MoveUp levert patiënten die een heup- of knieoperatie hebben ondergaan een optimale revalidatiehulp. Het programmaatje voor tablet of smartphone reikt individueel aangepaste oefeningen, activiteitsadvies, informatie over medicatie en aangepaste coaching aan. Gegevens die de patiënt zelf deelt, plus data die hij onvrijwillig genereert via een aangesloten armband, worden constant beschikbaar gemaakt voor de behandelende chirurg en de therapeuten die de revalidatie opvolgen. 

mySugr 

De door medisch softwarebedrijf Roche Diagnostics ontwikkelde gratis app mySugr, beschikbaar voor Android en iOS, helpt patiënten met diabetes om hun bloedsuikerspiegel, koolhydratenwaarde, insulinegebruik en andere cruciale gegevens zelf te beheren. Het is een vrij beschikbare app, maar door de CE-keuring kan hij met een gerust hart worden voorgeschreven door artsen of worden voorgesteld door zorgverleners. De app gaat ook verder dan alleen maar het monitoren van gegevens: hij kan ook worden gebruikt om therapiedoelen op te volgen. 

Remecare 

Oncologie-app Remecare, beschikbaar op Android, iOS en een webapplicatie, helpt kankerpatiënten tijdens hun chemobehandeling om sneller te communiceren met hun zorgverleners vanuit een thuissituatie. Ze kunnen bijvoorbeeld hun inname van medicatie registreren of de ernst van de nevenwerkingen aangeven, zodat het oncologisch team op basis daarvan de nevenwerking efficiënt kunnen behandelen en de dosering van de chemo kunnen bijstellen. 

Syndo 

Syndo, beschikbaar op Android en iOS, is bedoeld voor patiënten die acuut werden behandeld of opgenomen na een hartfalen of hartinfarct. De app is gekoppeld aan een weegschaal, bloeddrukmeter en bewegingsmonitor, die allemaal hun gegevens synchroniseren met de smartphone van de gebruiker. Daarmee krijgen de behandelende arts en de omringende zorgverleners constant bijgewerkte data door. 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie