Typ om te zoeken

Overige

Doctoraat Barbara Janssens (UZ Gent) toont straffe resultaten van 6 jaar ‘Gerodent’

Delen

Het UZ Gent startte in 2010 met een mondgezondheidsprogramma in 56 woonzorgcentra (WZC) onder de noemer ‘Gerodent’. De resultaten zijn verbluffend. Dat toont het doctoraat van dr. Barbara Janssens. Er is een grote nood aan preventieve en curatieve mondzorg. Het aantal bewoners dat een behandeling van het gebit nodig had, daalde van 66% naar 31%. Voor bewoners met natuurlijke tanden daalde het probleem van tandbederf van 71% naar 37%. “De resultaten tonen niet alleen een verbetering van de mondgezondheid, maar hebben ook positieve gevolgen voor de algemene gezondheid en het welzijn van de bewoners”, zo besluit dr. Barbara Janssens.      

De mondgezondheid in 2010

In 2010 voerde dr. Barbara Janssens een nulmeting uit bij 1.226 bewoners in 23 WZC: “42% van hen was tandeloos. 37% van de gebitsprotheses vroeg om herstellingen of vernieuwing. In de groep bewoners met natuurlijke tanden had 77% nood aan vullingen of het verwijderen van een of meerdere tanden. Ook namen de bewoners veel medicatie. Dit leidt tot een droge mond en een verhoogd risico op een slechte mondgezondheid.”

‘Gerodent’ leidt mondzorgteams op voor preventieve zorg

Gerodent is een programma van het UZ Gent en wil de mondgezondheid van de bewoners van WZC verbeteren. Het team van Gerodent startte daarvoor preventieve en curatieve mondzorg op samen met een mondzorgteam in elk WZC. Mondzorgverantwoordelijke Ilse Tahon van WZC Sint-Jozef in Gent getuigt: “Mondzorg moet deel uitmaken van de algemene dagelijkse zorg. Daarom hebben we met ons team de afgelopen jaren de andere verpleeg- en zorgkundigen opgeleid om dagelijks aandacht te geven aan mondzorg. Ons personeel begeleidt de bewoners nu beter bij hun mondzorg.”    

Mobiele tandartsequipes in het WZC

Naast de preventieve maatregelen komt een mobiele equipe ter plaatse voor de curatieve zorg. Het resultaat? De behandelnood in het algemeen daalde van 66% naar 31%. Bij de bewoners die nog tanden hebben, daalde het aantal bewoners met tandbederf van 71% naar 37%, het aantal bewoners met wortelresten van 54% naar 25%, de nood aan vullingen van 32% naar 17% en de nood aan tanden trekken van 64% naar 32%. De mondgezondheid ging niet meer achteruit bij 54% van de bewoners.

Dr. Barbara Janssens besluit: “De zorg voor kwetsbare ouderen in WZC is niet altijd eenvoudig. Maar als je weet dat een goede mondzorg bewoners beter laat eten en zo bijdraagt aan een goede algemene gezondheid, dan kunnen we met dit soort programma’s het welzijn van de bewoners en de zorg in WZC mee verbeteren.”

Bron: UZ Gent – eigen berichtgeving

Tags: