Typ om te zoeken

Overige

Door hiv-virus geïnfecteerde cellen verdedigen zichzelf

Delen

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat belangrijke cellen in het immuunsysteem, de zogenaamde T-cellen, zich verdedigen wanneer de cel door hiv wordt geïnfecteerd. Tot nu toe nam men aan dat die T-cellen de infectie door het virus niet gewaarwerden.

De ontdekking zorgt voor nieuwe kennis over de aangeboren afweer van mensen tegen hiv (humaan immunodeficiëntie virus). Op termijn kan dit nieuwe inzicht leiden tot een aanvulling van de huidige behandelingen tegen het virus. Het onderzoek werd gevoerd door dr. Jolien Vermeire en medewerkers onder leiding van prof. Bruno Verhasselt aan de Universiteit Gent en het UZ Gent.

Onderzoek
Het onderzoek laat zien met welk mechanisme de cellen van het immuunsysteem door aangeboren afweer (de zogenaamde interferon respons) reageren op de hiv-infectie. Het virale eiwit Vpr ligt mee aan de basis van het uitlokken van interferon respons in de cellen. Vpu, een ander viraal eiwit, onderdrukt de interferon respons zodat de afweer tegen het virus afgeremd wordt.

Belang
Doordat hiv de cellen van het immuunsysteem infecteert en deze hierdoor functioneel geremd worden, maken patiënten zonder behandeling uiteindelijk een instorting van het immuunsysteem mee. Op zo’n moment krijgen ziektekiemen en ook sommige kankers vrij spel. Zelfs wanneer het virus met medicatie onder controle wordt gehouden, heeft men bij sommige patiënten tekenen van ontsteking en achteruitgang van de immuniteit vastgesteld. Dit onderzoek geeft daar een mogelijke verklaring voor en een aanzet om dit te behandelen. Een beter begrip van de aangeboren afweer tegen hiv laat op termijn ook toe de huidige behandelingen aan de vullen.

Samenwerking
Het onderzoek is een samenwerking met onderzoekers van de Universiteit van Ulm en van Institut Pasteur, Parijs. Het werd gesteund door Europese en Vlaamse onderzoeksfondsen (FWO en BOF UGent) en werd gepubliceerd op 4 oktober 2016 in het toonaangevende tijdschrift Cell Reports.

Bron: UZ Gent – eigen berichtgeving

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van