Typ om te zoeken

Overige

Dr. Chantharavady uit Laos wint Dr. Guislain Award

Delen

Op de Dag van de Geestelijke Gezondheid is voor de vijfde maal de Dr. Guislain “Breaking the Chains of Stigma” Award uitgereikt, dit jaar aan Dr. Chantharavady Choulamany, psychiater en Program Manager van BasicNeeds in Laos. Als een van de twee enige psychiaters in Laos ijvert Dr. Choulamany voor meer kennis over psychiatrische ziekten en voor een betere integratie van de patiënten en hun familie in de samenleving.

De Dr. Guislain Award is een initiatief van Museum Dr. Guislain en Janssen Research & Development. De prijs bedraagt $ 50.000 en wordt toegekend door een internationale jury (bestaande uit Mohan Agashe, Ellen Baxter, Siri Hustvedt, Vikram Patel, Bernard Sabbe en Erik Thys). De Award wil een sociaal en/of cultureel initiatief (persoon of organisatie) eren dat op een bijzondere wijze het stigma en taboe dat rust op geestelijk ziek zijn in de samenleving ter sprake brengt.

Dr. Chantharavady Choulamany

Laos telt meer dan 6 miljoen inwoners, maar heeft slechts 2 gekwalificeerde psychiaters. Dr. Choulamany is een van hen. Het stigma is bovendien groot: artsen weten zo goed als niets over psychiatrische aandoeningen en zieken worden vaak verwaarloosd, bespot en uitgesloten uit de gemeenschap. Er zijn slechts 2 psychiatrische afdelingen in het land met in totaal 35 bedden. Deze bevinden zich in de hoofdstad Vientiane, waar ook de 2 enige ziekenhuizen die ambulante zorg bieden, zijn.

Dr. Choulamany is sinds 2007 Program Manager bij BasicNeeds Laos, een internationale ngo met specifieke aandacht voor psychische ziektes. Ze zijn actief in 12 landen en streven onder andere naar meer integratie in de gemeenschap, want psychisch ziek zijn en arm zijn gaan nog te veel hand in hand. Door trainingen kunnen steeds meer patiënten en hun families nu in hun eigen levensonderhoud voorzien.

Dr. Choulamany organiseert ook trainingen voor professionelen. Zo beschikken de ziekenhuizen in 17 districten en 7 provincies nu over een team bestaande uit een arts en 2 verpleegsters die een vierdaagse training volgden bij BasicNeeds. Ze geeft ook trainingen aan boeddhistische monniken omdat de tempel in Laos het centrum is van de samenleving. Door gesprekken en gebeden dragen zij ook bij tot het doorbreken van het stigma. In de toekomst wil Dr. Choulamany ook onderzoek doen naar zelfmoord en naar de mogelijkheden om het risico in te dijken.

Dr. Guislain

De Dr. Guislain “Breaking the Chains of Stigma” Award is genoemd naar en eert de erfenis van Dr. Joseph Guislain (1797-1860). Dr. Guislain was een gedreven activist voor patiënten met psychische aandoeningen en de eerste Belgische psychiater die ijverde voor een wetenschappelijk onderbouwde behandeling voor deze personen. Als gepassioneerd pleitbezorger voor mensen met een psychische aandoening, werkte Dr. Guislain onvermoeibaar voort om op te komen voor de rechten van patiënten en het verbeteren van hun maatschappelijke positie. Hij doceerde en publiceerde uitvoerig over psychische aandoeningen en genoot aanzienlijke erkenning door zijn tijdgenoten.

Het Museum Dr. Guislain wil vanuit deze unieke geschiedenis en als plek waar het eerste psychiatrische gesticht van ons land gebouwd werd, het debat over ‘wat is normaal, wat abnormaal en hoe gaat een samenleving hiermee om’ op een veelzijdige en actuele manier voeren.

Janssen’s nalatenschap in neurowetenschappelijk onderzoek en geestelijke gezondheid

Janssen’s sponsoring van deze prijs weerspiegelt de meer dan 50 jaar inzet in het helpen zoeken naar oplossingen voor patiënten met een psychische aandoening. Janssen heeft steeds een voortdurend engagement getoond in het bevorderen van neurowetenschappelijk onderzoek. Dit legaat en dit engagement verwijst naar het werk van Dr. Paul Janssen (1926-2003). “Dr. Paul” staat bekend als een van de meest getalenteerde en gepassioneerde artsen en farmaceutische onderzoekers van de 20e eeuw. Ter ere van Dr. Pauls erfenis ondersteunt Janssen de geestelijke gezondheidszorggemeenschap en diverse belangenorganisaties en projecten. De Award is een belangrijk onderdeel van het Healthy Minds initiatief van de Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson, dat de samenwerking tussen biotechnologie, farmaceutische bedrijven en partners uit de publieke sector wil stimuleren en zo sneller nieuwe behandelingen wil vinden voor hersenziekten en psychische aandoeningen.

Bron; Broeders van Liefde – eigen berichtgeving

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van