Typ om te zoeken

Overige

Dreigend tekort aan narcotica in onze ziekenhuizen

Delen

Wegens een productieprobleem bij GlaxoSmithKline (GSK) in Parma (Italië), komen de voorraden van narcotica in onze ziekenhuizen in het gedrang. De ziekenhuisapothekers vrezen dat deze zomer enkel de hoogstdringende operaties kunnen worden uitgevoerd als er niet snel een oplossing komt.

De ziekenhuizen in West-Europa die de producten van GSK en Janssen-Cilag gebruiken, worden het zwaarst getroffen. Ze zoeken naar alternatieve producten, met als gevolg dat ook die markt overbevraagd wordt.

Verschillende instanties zoals het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezonheidsproducten (FAGG), het Europese Medicijnenagentschap (EMA) en het kabinet zoeken met de ziekenhuizen naar mogelijke oplossingen. Het FAGG bekeek de opties voor invoer vanuit andere landen, maar daar zijn specifieke vergunningen voor nodig.

Wegens de beperkte stock in onze ziekenhuizen en het feit dat de productie nog niet opnieuw gestart werd, weten we nu reeds dat de stockbreuk maanden zal duren (voor sommige geneesmiddelen zoals Haldol zal de injecteerbare versie tot eind dit jaar niet beschikbaar zijn).

Verschillende ziekenhuizen inventariseren hun stock om zicht te krijgen op hoe lang ze er mee verder kunnen. Voor velen onder hen staat het echter al vast dat minder urgente operaties tijdelijk zullen worden uitgesteld. 

Bron: De Apotheker – eigen berichtgeving

Tags: