Typ om te zoeken

ICT

Dubbel zo snel evacueren en 300% meer levens redden!

Delen
Met de uitvinding van ‘Quicksave’ zorgt Limburger Peter Van Kessel nú al voor een kentering in de wereld van de evacuatie.  In samenwerking met het Jessa Ziekenhuis in Hasselt ontwikkelden hij en zijn team immers een unieke matras. Op het eerste gezicht ziet ze er heel gewoon uit. Inzake evacuatie zorgt Van Kessel echter voor een heuse revolutie. Maar liefst 300 % meer levens kunnen worden gered, zo blijkt uit testen. Zonder extra personeelsinzet en … dubbel zo snel!

“Hulpdiensten en rampencoördinatoren klagen er al jaren over: bij calamiteiten in zorgcentra gaan teveel mensenlevens verloren omwille van te weinig redders, te weinig efficiënte middelen en te weinig tijd. Een probleem waar we  absolute prioriteit van gemaakt hebben” antwoordt Peter Van Kessel van Medimio op de vraag wat hem dreef tot de ontwikkeling van dit nieuwe product.

Unieke oplossing voor nijpend probleem

“Meer dan eens stelden mensen van de rampencoördinatie van het ziekenhuis ons de vraag of wij een product konden ontwikkelen om patiënten snel en veilig te evacueren. In geval van brand bijvoorbeeld worden reddingswerkers vaak geconfronteerd met bedlegerige patiënten of mensen die moeilijk te evacueren zijn. Dat heeft mij op het idee van een evacuatiematras gebracht. In samenwerking met het Jessa ziekenhuis van Hasselt hebben we dan een nieuw product ontwikkeld dat we de toepasselijke naam Quicksave gaven. Een unieke glijmatras voor onmiddellijke actie bij calamiteiten in ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen. Een evacuatiemiddel dat echter ook kan ingezet worden bij brand in bijvoorbeeld appartementsgebouwen. Met deze uitvinding wordt de patiënt bij een probleem optimaal in veiligheid gebracht. Onderaan is deze matras immers voorzien van een aangehecht glijdeken met gladde coating. Aan de zijkanten zitten bovendien uitschuifbare riemen voor een veilige fixatie van de patiënt. Tot slot bevatten zowel hoofd- als voeteneinde stevige, dubbele handgrepen – met een breuksterkte tot maar liefst 570kg! Het product is CE-gecertificeerd en beantwoordt aan de hoogste Europese en Amerikaanse brandveiligheids- en hygiënenormen.  Afhankelijk van het gewenste comfort is er een ruime keuze inzake matraskern en –dikte.  “Een levensreddende matras die voor iedereen makkelijk te bedienen is én een veilige, comfortabele evacuatie garandeert” aldus nog Peter Van Kessel.

Dubbel zo snel naar veilige zone

Samen met brandweer, ziekenhuispersoneel en leden van de Rampencoördinatie Limburg werden grootschalige brandoefeningen uitgevoerd op de afdeling RX en in het operatiekwartier van het Jessa Ziekenhuis. “De redders hoeven alleen maar een kussen op de borst van de patiënt te leggen en de uitschuifbare riemen – over het kussen heen – in elkaar te klikken. Door de riemen strak aan te trekken komt de matras een beetje bol te staan, zodat de patiënt zich in een beschermende cocon bevindt. Met de lussen voor- en / of achteraan wordt de patiënt met matras en al comfortabel van het bed getrokken. Zonder zich te bezeren kan hij dan, over de vloer en via de trappen, in veiligheid worden gebracht. Normaal zijn er 3 tot 4 personen nodig om één patiënt te evacueren. Voor de actie volstaat één reddingsmedewerk(st)er om één persoon – op de matras gefixeerd – vlug, veilig en zonder gevaar voor blessures naar een veilige zone te slepen. Met dezelfde personeelsinzet kunnen dus minstens 300 % meer levens gered worden! In de helft van de normale tijd, zo blijkt uit de testen. Anders gezegd: dubbel zo snel! Een tijdswinst van 50 % betekent natuurlijk ook veel minder risico op schadelijke effecten, bijv. door rook, vallend puin, gevaarlijke stoffen…” besluit Peter Van Kessel. Voor zijn uitvinding liet hij alvast verschillende patenten registeren: in Europa, Amerika en zelfs de Verenigde Arabische Emiraten. Het Hasseltse Jessa-ziekenhuis past het  systeem als eerste toe.

Bron: eigen berichtgeving

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van