Typ om te zoeken

Ziekenhuizen

Een bezoek aan het nieuwe Critical Care Complex van het Samitivej Sukhumvit Hospital

Delen

Gezondheidszorg buiten Europa: Bangkok

Over de grenzen kijken is altijd interessant om te zien hoe de gezondheidszorg elders in de wereld functioneert. We kregen via BeLuThai, de Belgisch-Luxemburgse Kamer van Koophandel in Thailand, een uitnodiging voor een bezoek aan het pas geopende Critical Care Complex van het in Bangkok gevestigde Samitivej ziekenhuis. Daar keken we ons de ogen uit het hoofd. Zoveel is duidelijk: in de door de private sector bediende gezondheidssector in Thailand – en bij uitbreiding eigenlijk de meeste plaatsen in Azië – is the sky the limit.
 
Om snel te situeren: het Samitivej Sukhumvit Hospital werd gebouwd in 1979 en stond van bij het begin gekend voor de manier waarop het inspeelde op kwaliteitszorg en de nieuwste medische technologie. Vandaag bedient het zowel plaatselijke bewoners als expats en trekt het flink wat medische toeristen uit vooral Zuidoost Azië aan.
 
Bij ons bezoek stonden de state-of-the-art operatiekamers centraal. Deze zijn het resultaat van twee jaar samenwerken tussen niet enkel de eigen chirurgen en medische staf, maar ook architecten, ingenieurs, consultants en bedrijven die gespecialiseerd zijn in hoogtechnologisch materiaal. In totaal biedt Samitivej acht nieuwe operatiekamers, vijf nieuwe verloskamers, een nieuwe neonatale intensive care-eenheid en zestien nieuwe ICU-kamers aan. Meer uitleg krijgen we tijdens een rondgang van Nicolas Leloup, de Franse Head of International Marketing en General Manager van Samitivej International.
 

Een nieuwe benchmark?

Nicolas Leloup: ‘Ons Critical Care Complex moet een nieuwe benchmark zijn voor medische topkwaliteit in Thailand en biedt een aantal technologische voordelen. Bij alles staat de patiënt centraal. Die moet terechtkunnen in een veilige, steriele en stressvrije omgeving, wat zijn weerslag heeft op onder meer de operatiekwartieren.’
 
In dit verband wijst onze gesprekspartner eerst op de aanpak van de steriele zone, het gebruik van antibacteriële wanden en het belang van de nodige hoeveelheid ruimte, met daarin hangend werkmateriaal: ‘We maken gebruik van het laminaire luchtstroomsysteem, dat de lucht laat circuleren en filtert in alle operatiezalen. De lucht wordt vrijgegeven vanaf het plafond en zorgt zo voor een aanvoer van schone lucht over de medische staf, de patiënt en de operatietafel. Er ontstaat zo een schone zone rond de operatietafel, die ervoor zorgt dat stofdeeltjes de chirurgische ingreep niet hinderen.’
 
‘Wij beschikken verder over de eerste glazen wanden in een operatiekwartier in Thailand, wat een recente medische innovatie is die kwam overwaaien uit Europa. Deze wanden zijn gelamineerd en werden in één stuk opgebouwd, met naadloze, niet-poreuze oppervlakken die bacteriën geen kans geven om zich te ontwikkelen. De nieuwe operatiekwartieren zijn daarnaast bijzonder ruim, waardoor er meer uitrusting en noodzakelijke instrumenten aanwezig kunnen zijn. We gebruiken ook hangend werkmateriaal, waardoor het aantal kabels en materiaal verminderd wordt en het risico op ongevallen in de operatiekamer geminimaliseerd wordt.’
 
Naast dit alles blijken er ook loden wanden te zijn, gebruikt men kamers met positieve druk en voldoet Samitivej aan alle clean zone-standaarden. Ook over het vloerplan is tot in het kleinste detail nagedacht. ‘Omdat 50 procent van alle chirurgische ingrepen het gebruik van een straling verwekkende fluoroscoop vereisen, zijn de wanden afgelijnd met lood, zodat er geen straling kan ontsnappen. Verder is de druk in elke operatiekamer hoger dan daarbuiten om ziektekiemen buiten te houden, telkens de deur open en dicht gaat. Onder de clean zone-standaard blijven we beneden de 100.000 partikels per kubieke voet voor het Cath Lab, onder de 10.000 partikels per kubieke voet voor elke operatiezaal en onder de 1.000 partikels per kubieke voet voor het Assisted Reproductive Technology of ART-laboratorium.
 
Het vloerplan werd dan weer ontworpen met inbreng van onze chirurgen. Hierbij kregen de diverse OK’s minimale tussenafstanden, waardoor het risico op complicaties gedurende het transport van patiënten geminimaliseerd wordt. Twee voorbeelden: zo sluit het cath lab aan bij het cardiovasculaire thoracale operatiekwartier en zijn de ob-gyn-kamers (verloskunde en gynaecologie) en het ART-lab met elkaar verbonden, waardoor eitjes onmiddellijk bevrucht kunnen worden in het lab en er een hogere kans ontstaat op de productie van een gezonder embryo’, legt Leloup uit.
 

State-of-the-art geboortekamers

Aansluitend hierbij namen we ook een kijkje in de vijf nieuwe en moderne geboortekamers, met bijhorende faciliteiten voor een bevalling onder water. In deze kamers gaat men veel verder dan het louter functionele. ‘Deze ruimtes creëren een aangename sfeer voor onze patiënten. Zo omvatten ze zowel een wachtruimte als een verloskamer. Als een vrouw nog niet in de laatste stadia van de bevalling is, kan ze uitrusten en zich ontspannen in dezelfde kamer en is er bijgevolg geen transport nodig voor de bevalling zelf. De kamers zijn uitgerust met internettoegang en grote televisieschermen, wat makkelijk contact met vrienden en familie mogelijk maakt. Deze kamers beschikken verder over diverse hulpmiddelen, zoals oefenballen die de pijn van de weeën helpen onderdrukken. Het water dat tijdens het geboorteproces wordt gebruikt, wordt bovendien met ultraviolet licht gedesinfecteerd, voor de veiligheid van zowel de moeder als het kind.’
 

Green hospital

Interessant om nog mee te geven is dat Samitivej met zijn ingrepen duidelijk nog meer dan vroeger een green hospital wil worden. ‘Een gedeelte van ons nieuwe operatiecomplex wordt voortaan aangedreven door zonne-energie. Daarmee spelen we in op een eis die we stelden van bij het begin van de renovatie en waarin we van het gebruik van gratis energie een kerndoelstelling maakten. Zo zijn onze nieuwe door zonne-energie aangedreven panelen in staat om 150 kW per uur te genereren. Verder is er polyurethaan schuin aangebracht in de wanden en het plafond van de operatiekwartieren om deze niet enkel koel te houden, maar ook om, bijvoorbeeld, het geluid van hevige regenval te reduceren. Samitivej zal in de toekomst nog verder inzetten op groene technologieën, om een nog grotere duurzaamheid te creëren’, besluit Nicolas Leloup.
 
 
 
 
 
 

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Geef een reactie