Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

Een optimale waterkwaliteit in de zorg zonder chemicaliën

Delen

De bestrijding van biofilm en legionella staat in elke zorginstelling hoog op de agenda. In de zorgsector kan je het je moeilijk veroorloven om water te gebruiken dat met de legionellabacterie besmet is. Anderzijds worden de chemicaliën die eventueel gebruikt worden bij de desinfectie ook liever geweerd. Anno 2015 beschikken we gelukkig over alternatieven om de kwaliteit van het water optimaal te houden zonder toevoeging van chemicaliën.
Het bekendste bedrijf in België dat gehomologeerd is voor infectiebestrijding zonder toevoeging van chemicaliën is het Mechelse bedrijf Newtec Water Systems NV, een pionier in België op het vlak van legionella- en biofilmbestrijding die vroeger bekend stond onder de naam Ecodis.
“De eerste installaties van Ecodis dateren van 2003. Die systemen draaien nog altijd prima en worden door ons nog steeds nauwkeurig opgevolgd,” begint Dirk Esselens, managing director van Newtec, zijn verhaal. “Het spreekt echter voor zich dat de industrie ondertussen vele stappen voorwaarts gezet heeft. De Nt-Bluebox was een eerste succesvol vervolg op het Ecodisverhaal, maar onlangs is met de intrede van de AqualityBox de tweede generatie begonnen.”
 
Kwalitatief water
De AqualityBox is de recentste on-site generator die op chloor gebaseerde desinfectiemiddelen aanmaakt, die worden geproduceerd op basis van leidingwater via anodische oxidatie. Apart aanmaken en doseren is de insteek. De desinfectiemiddelen worden precies geïnjecteerd in de waterleiding en vervolgens meet een elektronische vrij chloorsensor de aanwezige hoeveelheid vrij chloor in het water. “Beschouw het niet als een product, maar als een extra paar ogen en handen om de kwaliteit van het water te garanderen,” gaat Dirk Esselens verder. “Het systeem meldt ons intern meteen indien er een probleem zou optreden. Een vervuilde sensor of een lek bij de klant worden gedetecteerd waardoor we snel kunnen reageren. Op die manier wordt de kwaliteit van het water permanent bewaakt, en dit alles zonder chemicaliën. We kunnen ingrijpen vanop afstand maar een technicus kan ook meteen ter plaatse komen.”
 
Veilig systeem
“We bestrijden legionella zonder dat de temperatuur van het water de hoogte in moet. De watertemperatuur kan namelijk zo’n 10 graden dalen met de AqualityBox . Een veilig systeem waarbij alles gemeten wordt en je dus zo altijd binnen de tolerantie blijft van wat mag volgens de wetgeving. Bovendien kan het systeem tegelijkertijd koud en warm water behandelen.”
De vroegere technologie, zoals thermische desinfectie, kan stilaan geklasseerd worden als voorbijgestreefd: een hogere CO2-uitstoot, verborgen kosten, gebrekkige efficiëntie,… “Als je even de optelsom doet, is de rekening redelijk snel gemaakt. Op een jaar tijd verdien je je investering in een dergelijk modern systeem terug. De Cost of Ownership wordt vele malen kleiner dan wanneer je elke maand chemicaliën moet gaan bijkopen, waarbij je natuurlijk ook het risico hebt dat er mogelijk iets misloopt. Het feit dat er geen tussenpersonen bij betrokken worden is eveneens een belangrijk voordeel.”
De veiligheid van de AqualityBox komt eveneens tot uiting door het feit dat de basis voor het aanmaken van desinfectiemiddelen water en (een weinig) zout zijn. De aangemaakte desinfectiemiddelen, waaronder een verdunde ‘javel’ oplossing (0.6%), worden opgeslagen in een gewone tank. Het systeem wordt geplaatst bij de klant zonder extra voorzieningen die nodig zijn voor de opslag van chemicaliën.
 
Nog alternatieven?
“Er zijn op de markt verschillende technieken toegelaten als alternatief voor de desinfectie van drinkwater. Echter, alleen de AqualityBox kan garanderen dat er geen corrosie optreedt in leidingen én dat er geen schadelijke bijproducten ontstaan bij de productie van het desinfectiemiddel en bij de injectie ervan. Newtec, via het vroegere Ecodis, kan prat gaan op meer dan 10 jaar ervaring om aan te tonen dat zelfs bij metalen en inox leidingen er geen corrosie optreedt.”
 
Enkele referenties
AZ Alma Eeklo | AZ Sint-Augustinus Antwerpen | Zeepreventorium De Haan | AZ Sint-Jozef Malle | Imeldaziekenhuis Bonheiden | UC Sint-Jozef Kortenberg | UZ Leuven | Gevangenis van Turnhout | Emmaüs Zoersel | Centrum voor Illegalen Merksplas | Centre Hospitalier Universitaire de Liège | WZC Sint-Barbara Herselt | WZC Den Beuk Boom | WZC De Verlosser Sint-Ulriks-Kapelle | Home Vogelzang Heverlee
 
Voor meer informatie: website Newtec Water Systems 
 

Geef een reactie