Typ om te zoeken

Overige

Een Shitty Friend kan je leven redden

Delen

Antwerpen, 26 februari 2019 – Eén op de 20 personen wordt in zijn leven ooit geconfronteerd met darmkanker. Zo zijn er elke dag 16 nieuwe gevallen in Vlaanderen. En elke dag overlijden 5 Vlamingen aan deze ziekte. Onnodig zegt vzw Stop Darmkanker. Want met een poepsimpele stoelgangtest kan je dit voorkomen.

Vanaf 51 jaar krijg je die test gratis toegestuurd van de Vlaamse overheid. Toch doet niet iedereen hem. Daarom start Stop Darmkankervanaf vandaag met een campagne. Een campagne die oproept om Shitty Friend te worden. En da’s allerminst een slechte vriend. Want een Shitty Friend doet je er elk jaar aan denken om een stoelgangtest te doen. Twee filmpjes nodigen je uit om zelf Shitty Friend te worden. Dat doe je door te surfen naar www.shittyfriend.be.

Er zijn al vele bekende Vlamingen die deelnemen, zoals Sven Ornelis, Kathleen Cools, Tom Lenaerts, Ruben Van Gucht, Erika Van Tielen, Joke Van De Velde, Geert Hoste, Martine Prenen en Goedele Liekens.

Internationale darmkankermaand
Zo zet Stop Darmkanker meteen de internationale darmkankermaand in gang. Het blauwe lintje zal je in de maand maart dus wel vaker zien verschijnen. En dat is goed nieuws. Want ook al zijn je darmen geen populair thema, ze verdienen je aandacht wel en een stoelgangtest.

Maar wat is het nut van een stoelgangtest? Een stoelgangtest helpt darmkanker vroegtijdig ontdekken. Hoe vroeger ontdekt, hoe groter de kans op genezing. Zo heb je tot 90% kans op genezing in een vroeg stadium. Want de evolutie van poliep tot darmkanker is een traag proces. Het kan acht à tien jaar duren.

Gratis test
Daarom doet de Vlaamse overheid sinds 2013 een bevolkingsonderzoek. Tegenwoordig worden alle mannen en vrouwen tussen 51 en 74 hiervoor uitgenodigd. Met een brief en een test. Iets meer dan de helft (51,7%) doet al mee. Maar dat aantal moet volgens Stop Darmkanker de hoogte in. Want de beste behandeling is vroegtijdige opsporing.

Zit je zelf in deze leeftijdscategorie? Dan krijg je die test gratis toegestuurd rond je verjaardag. Een eigenaardig cadeau. Maar wel ééntje dat je leven kan redden.

De campagne loopt nog de hele maand. Wil je zelf Shitty Friend worden of zoek je meer informatie. Neem dan eens een kijkje opwww.stopdarmkanker.be of www.shittyfriend.be.

Wat je misschien niet wist:

– Darmkanker treft zowel mannen als vrouwen.
– 1 op 7 is jonger dan 50 jaar. En die groep neemt toe.
– Een gezonde levensstijl vermindert je risico met 25%
– De gemiddelde leeftijd voor iemand met darmkanker is 68

Over Stop Darmkanker
De actiegroep Stop Darmkanker ontstond in februari 2010 toen maagdarmspecialist Dr. Luc Colemont samen met drie jonge studenten besloot om actie te voeren tegen darmkanker. De eerste campagne werd tijdens de internationale darmkankermaand in maart 2010 met succes gelanceerd via de sociale media. 

“Kennis delen kan levens redden” is het motto of de baseline van de actiegroep die in juli 2012 officieel een vzw werd. De missie van de vzw Stop Darmkanker is duidelijk: ze wil iedereen overtuigen dat door vroegtijdige opsporing van poliepen en darmkanker het sterftecijfer van darmkanker drastisch zal dalen. Via diverse kanalen, waarbij internet en sociale media een belangrijke rol spelen, organiseert zij acties om informatie en voorlichting te geven over darmkanker.

Geef een reactie