Typ om te zoeken

Overige

Eerste draadloze minipacemaker ingeplant

Delen

Deze maand werd in het OLV Ziekenhuis te Aalst voor het eerst een draadloze MicraTM pacemaker, ter grootte van een vingertop, ingeplant in het hart van een patiënt met bradycardie. De procedure werd uitgevoerd door dokters Peter Peytchev en Marc Vanderheyden, cardiologen van het OLV Ziekenhuis. Ook dokter Roel Beelen van de dienst Cardiovasculaire heelkunde was nauw bij het project betrokken.

Bradycardie is een hartritmestoornis gekenmerkt door een abnormaal traag hartritme. Pacemakers vormen al jaren het aangewezen instrument om die stoornissen aan te pakken. Bij een te traag hartritme stuurt de pacemaker impulsen naar het hart waardoor dat terug sneller gaat kloppen.

Conventionele pacemaker

Het concept van de conventionele pacemaker is de laatste dertig jaar niet meer veranderd, al werden de modellen wel steeds kleiner (ongeveer 6cm diameter, 0,5cm dikte). Ze worden onder de huid ingeplant ter hoogte van de schouder, waar dan een ‘uitstulping’ zichtbaar is. Zo’n conventionele pacemaker wordt via elektrische geleiders (‘leads’) verbonden met de plaats in het hart waar de elektrische impulsen dienen afgeleverd te worden. De geleiders worden via een incisie van 5 tot 10 cm ingebracht. De conventionele pacemakers vormen nog steeds een doeltreffende therapeutische optie en hebben nog altijd een uitstekende reputatie.

Nadelen van geleiders

Toch kunnen de geleiders voor nadelen zorgen. Zij vormen nog steeds de zwakste plek van de huidige pacemakersystemen. De leads kunnen na verloop van tijd stuk gaan of infecties veroorzaken, waardoor er nieuwe leads moeten geplaatst worden. De defecte leads kunnen ook niet steeds verwijderd worden doordat ze ingegroeid zijn in het hart en aders. 

Dokter Beelen: “Gezien de expertise binnen het OLV Hartcentrum worden patiënten met dergelijke problemen vanuit het hele land naar hier doorverwezen om die geleiders dan te verwijderen en te vervangen. Dat blijft echter een delicate ingreep. Bij sommige patiënten is het bovendien onmogelijk om via de klassieke weg door de aders te geraken om die leads te plaatsen.”

Dokter Peytchev: “Alle nadelen die met de geleiders te maken hebben, kunnen worden vermeden dankzij de draadloze pacemaker. De draadloze pacemaker wordt via katheterisatieprocedure langs de lies rechtstreeks in de hartkamer ingeplant. De patiënt kan snel weer naar huis en heeft verder geen belemmeringen. Daarenboven is de nieuwe pacemaker niet zichtbaar onder de huid omdat hij in het hart zit. De minipacemaker wordt bij voorkeur gebruikt bij patiënten die in aanmerking komen voor een eenkamerpacemaker.”

Hoewel de draadloze pacemaker puur vanuit therapeutisch oogpunt de nieuwe standaard kan worden, zit dat er in België niet onmiddellijk aan te komen omdat de ziekteverzekering momenteel in geen enkele terugbetaling voorziet. Bovendien mogen ziekenhuizen de méérkost van de draadloze pacemaker niet op de patiënt verhalen, zelfs al stemt die daarmee in.

Dokter Marc Vanderheyden, diensthoofd Cardiologie: “Niettemin heeft het OLV Hartcentrum beslist om de kost van die niet-vergoede therapie op eigen kosten te nemen. De behandeling wordt voorbehouden voor die patiënten bij wie een pacemaker met geleiders geen optie is. Wij stellen de patiënt immers centraal in onze aanpak. Tegelijk kunnen we als artsen daardoor onze expertise verder uitbouwen en voeling blijven houden met de recentste wetenschappelijke ontwikkelingen in ons vakgebied.”

De draadloze pacemaker werd in België voor het eerst ingeplant in het UZ Leuven, in de zomer van 2015, in het kader van een klinische studie. Ondertussen behoort de draadloze pacemaker tot het reguliere therapeutische arsenaal in België. Omwille van de ontbrekende Riziv-vergoeding blijft het aantal hartcentra waar de draadloze pacemaker effectief wordt gebruikt, beperkt.

Bron: Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis / Eigen berichtgeving

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van