Typ om te zoeken

ICT

Eerste knieprothese met behulp van een robot in UZ Gent

Delen

In het UZ Gent hebben prof. dr. Jan Victor en dr. Nele Arnout deze week voor het eerst in België een totale knieprothese ingeplant met behulp van een robot. Prof. Victor: “De robot laat ons toe om preciezer dan ooit te werken, zowel voor het wegnemen van het bot als voor de plaatsing van de prothese. Het UZ Gent wil hiermee de plaatsing van knieprothesen nog verder perfectioneren.”  
 
Robot in de hand De robot waar het UZ Gent mee werkt is een semi-actieve technologie. De chirurg stuurt de robot aan met de hand en de computersturing van de robot maakt een zeer precieze ingreep mogelijk. Door de krachtige computer van de robot kan de chirurg tijdens de operatie constant de positie van het onderbeen, bovenbeen en van de chirurgische instrumenten opvolgen. 
 
Dankzij de robot neemt de chirurg enkel het bot weg dat noodzakelijk is. De foutenmarge bedraagt amper 0,5mm. Ook geeft de robot tijdens de operatie extra informatie over de vorm en stabiliteit van de knie. Dat vereenvoudigt voor de chirurg de plaatsing van de prothese met een beter resultaat tot gevolg. 
 
Grotere kans op succes Het ziekenhuis wil de plaatsing van knieprotheses met deze robot verder perfectioneren. Prof. Victor licht toe: “Wanneer een prothese niet perfect geplaatst of onvoldoende stabiel is, leidt dat vaak tot een nieuwe operatie. Dat is nadelig voor de patiënt en een grotere kost voor de maatschappij. De robot die we deze week voor de eerste keer testten in het UZ Gent zal deze situaties herleiden tot een minimum.”    
 
Robotchirurgie in de orthopedie De eerste generatie robots dateert al van het begin van deze eeuw maar ze ontgoochelden. Ze kampten met technische beperkingen, waren zeer groot, hun kostprijs lag zeer hoog en de operaties duurden erg lang.  
 
De robot die het UZ Gent deze week gebruikte, genaamd Navio®, is een nieuw type dat voor het eerst gebruikt werd in het Belgische ziekenhuislandschap. Het UZ Gent stond met verschillende studies mee aan de wieg van de ontwikkeling.  
 

Tags: