Typ om te zoeken

ICT

Eerste robotgeassisteerde liesbreukoperaties in België

Delen

Vorige week startte AZ Maria Middelares met een programma robotgeassisteerde liesbreukchirurgie, een primeur in België. Dokter Filip Muysoms, diensthoofd algemene heelkunde, voert de ingrepen uit.

Nieuw programma voor België

De dienst urologie van het ziekenhuis voert al jarenlang robotgeassisteerde  prostaat-, nier- en blaasoperaties uit. Nu de nieuwe generatie robots de toegankelijkheid naar andere indicaties toe vergroot, achtte dr. Muysoms de tijd rijp om een specifiek programma op te starten: “De vierde generatie Da Vinci-robots is ideaal voor ingrepen zoals het herstel van lies- en navelbreuken en darmoperaties. Het is dus het perfecte moment om een programma robotchirurgie op te starten voor algemene heelkunde.”

Werken met de robot

De robotgeassisteerde ingreep is, net zoals een klassieke laparoscopie, een minimaal invasieve chirurgische ingreep. De instrumenten die door middel van drie kleine gaatjes in de buik zijn ingebracht, worden bij deze nieuwe werkwijze via robotassistentie gehanteerd. De chirurg bestuurt de instrumenten op afstand vanop een console. Hij bedient onder meer zelf de laparoscopische camera, wat een camera-assistent overbodig maakt en hem de totale controle over de operatie verleent. Een vergroot en driedimensionaal beeld laat hem toe preciezer te werken. Naast deze kwaliteitsverbetering biedt de robot ook ergonomische voordelen, waardoor de chirurg comfortabeler en dus betrouwbaarder kan opereren. 

Dr. Muysoms trok naar de Verenigde Staten voor een gespecialiseerde opleiding rond robotgeassisteerde chirurgie. De eerste ingrepen worden mee gevolgd door een ervaringsdeskundige, professor Archana Ramaswamy van de University of Minnesota.

De operatie

Een robotgeassisteerde liesbreukoperatie duurt ongeveer 1 uur en kost 30% meer dan het terugbetaalde bedrag voor materiaalverbruik. In de overtuiging dat  technologische innovaties in toenemende mate de geneeskundige mogelijkheden in de toekomst zullen bepalen, investeert AZ Maria Middelares in state-of-the-art technologie die past in deze langetermijnvisie. Robotchirurgie zal een steeds belangrijkere rol innemen in duurzame en efficiënte zorg. Naast herniaherstel en colonchirurgie zullen nog projecten in andere medische disciplines volgen.

Bron: AZ Maria Middelares – eigen berichtgeving

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van