Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

Franse beursgenoteerde groep ORPEA beheert eerste woonzorgcentrum in Vlaanderen

Delen

Vraagstuk vergrijzing

“Er zijn nu ongeveer 140 000 bedden in België, en dat moet minstens verdubbelen tegen 2050. En de overheid investeert nu zo’n 2,5 miljard euro in ouderenzorg, maar dat zou zelfs het drievoudige moeten worden. Publiek-private samenwerkingen zoals Panhuys Park zijn hier een mogelijke oplossing voor,” zegt regionaal directeur Johan Maris. “Als beursgenoteerde groep investeren wij onze winst telkens terug in uitbreiding van de activiteit, in het management of de bouw van nieuwe sites. In Vlaanderen kunnen wij dus de overheid assisteren, en tegelijk zelf groeien. Een win-winsituatie dus.”

Investeren in comfortabele oude dag

Maris: “We zullen allemaal anders moeten omgaan met het vergrijzingvraagstuk. Mensen moeten zich in de loop van hun leven dus bijkomend gaan ‘verzekeren’ voor een comfortabel levenseinde.” Het is dus niet verwonderlijk dat de serviceflats binnen Panhuys Park niet alleen worden verhuurd aan de senioren, maar ook kunnen worden gekocht en verhuurd worden door ‘medioren’, met het oog op de eigen toekomst. Zo bouwen zij intussen een spaarboekje op voor hun oude dag.

Zorg en levenskwaliteit centraal

Intussen zijn in het Panhuys Park, dat in juni in gebruik genomen werd, al de helft van de plaatsen bezet. Midden in een groene long van 2 hectare langs de Schelde ligt de site met 106 bedden en 30 service flats, inclusief een gespecialiseerde unit met plaats voor 18 Alzheimerpatiënten. “Dat ‘natuurelement’ is essentieel voor de rust en het leefcomfort,” stelt Johan Maris. “We zien heel vaak dat senioren helemaal heropleven na een eenzame periode bij hun thuis. Hier hebben ze opnieuw structuur, sociaal contact en de kans om samen buiten te genieten. Binnen de muren ligt de nadruk in de eerste plaats op zorg en natuurlijk ook op ‘levenskwaliteit’ en comfort: individuele service op maat, verse kwaliteitsmaaltijden, allerlei animatie en activiteiten,…”

Prijspositionering

Panhuys Park bevindt zich met een dagprijs van rond de 60 euro in dezelfde categorie als de nieuwe OCMW-rusthuizen in Vlaanderen. Daarbij is de kwaliteit van de zorg nooit bepalend voor de prijs – die is overal van hetzelfde hoge niveau. De prijs varieert naargelang de beschikbare ruimte en het aanbod van extra services”, besluit regionaal directeur Johan Maris.

KADER:  ORPEA

ORPEA werd in 1989 opgericht door dokter Jean-Claude Marian, die jarenlang werkte met Alzheimerpatiënten. Vandaag is ORPEA een Europese referentiespeler in de sector van de opvang van zorgbehoevenden in aanvullende sectoren zoals rust- en verzorgingstehuizen, de klinieken voor middellang verblijf en de klinieken voor psychiatrie (via zijn filiaal CLINEA). De beursgenoteerde Franse groep ORPEA is actief op 365 sites in Frankrijk, Zwitserland, Italië, Spanje en België, met 35 000 bedden, een omzet van 1,25 miljard euro en 22 000 medewerkers. In België beheert ORPEA momenteel 3500 bedden, verdeeld over 34 instellingen en realiseert met 1 500 medewerkers een omzet van ca 100 miljoen euro.
 
 

Tags:

Geef een reactie