Typ om te zoeken

HR

Franstalige selectieproef voor tandartsen verworpen door Raad van State, wat nu?

Delen

Het Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT) is verbolgen over het arrest van de Raad van State dat de resultaten van de selectieproef voor Franstalige (tand)artsen nietig verklaart. Het surplus aan Franstalige zorgverleners dat hierdoor een RIZIV-nummer kan verwerven zal het budget doen ontsporen. Vlaamse studenten, die wel aan een selectieproef onderworpen zijn, worden gediscrimineerd. Het VVT verwacht een gepaste reactie van minister De Block.

Door aanhoudende druk vanuit Vlaanderen en de federale regering voerde de Franstalige gemeenschapsregering in 2015 eindelijk een selectieproef voor artsen en tandartsen in. Na afloop van het eerste bachelorjaar wordt er aan de hand van een selectieproef bekeken wie zijn/haar studies mag verderzetten. Franstalige studenten die dit jaar een onvoldoende kregen stapten in juni 2016 naar de Raad van State, waarop het decreet op 26 juli 2016 prompt vernietigd werd. 

‘Standaardprocedure’ aan laars gelapt

De Raad van State motiveert zijn beslissing: “Bij de invoering van het decreet werd er geen voorafgaand advies gevraagd, de standaardprocedure werd dus niet gerespecteerd”. Dat de Franstalige gemeenschapsregering de standaardprocedure negeerde, doet vermoeden dat de vernietiging van het decreet moedwillig werd uitgelokt.

Gevolgen voorspelbaar

Franstalige universiteiten zullen door academische overbezetting verder (tand)artsen afleveren die niet de nodige klinische opleiding genoten. Vlaamse zorgverleners in spe worden op die manier gediscrimineerd. Dit overaanbod zal het  budget van de ziekteverzekering uit zijn voegen doen barsten, een moeilijk te verantwoorden keuze in de huidige sociaal-economische context.

Splits budget ziekteverzekering

Het Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT) eist dat Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid De Block het aantal RIZIV-nummers beperkt. Het koninklijk besluit van 30 augustus 2015 legt dat aantal voor de periode 2017-2020 immers vast op telkens 1230 artsen en 180 tandartsen (108 uit Vlaanderen) per jaar.

Verder vraagt het VVT een opsplitsing van het RIZIV-budget volgens taalrol. “Enkel op die manier vermijden we dat het surplus aan Franstalige zorgverleners het vastgelegde budget voor Vlaanderen doet ontsporen”, klinkt het bij VVT-woordvoerder Stefaan Hanson. Minister De Block moet eveneens de wet op patiëntenrechten toepassen zodat zorgverleners die het Nederlands onvoldoende machtig zijn niet in Vlaanderen aan de slag kunnen.

Bron: VVT – eigen berichtgeving

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van