Typ om te zoeken

Legal

Fraude: beter voorkomen dan genezen

Delen

De experts van ING gaan dieper in op verschillende vormen van fraude en hoe ze te voorkomen

 
Organisaties lijden almaar grotere financiële verliezen als gevolg van fraude en cyberfraude (vorm van cybercriminaliteit). Zo zijn de fraudebedragen in Belgische ondernemingen in januari 2016 even hoog als de fraudebedragen over het hele jaar 2015.
 
“De fraudeurs bevinden zich niet altijd in België. Sommige fraudes in het noorden van het land worden vanuit Nederland gepleegd. En in Franstalig België zien we hetzelfde vanuit Frankrijk”, zegt Annemie Vandenstorme, hoofd van het departement Special Investigations bij ING België.
 

CEO-fraude als koploper

De sterke toename van die financiële verliezen is vooral te wijten aan CEO-fraude. Bij deze vorm van fraude wordt de identiteit van een van de bedrijfsleiders of topleidinggevenden (CEO, CFO, CIO enzovoort) gestolen. De identiteit wordt dan gebruikt om een werknemer van de financiële afdeling of boekhouding grote sommen op buitenlandse rekeningen te laten overschrijven.
 
Fraudeurs deinzen er niet voor terug om de organisatie op te bellen of e-mailadressen te vervalsen om de gegevens van hun slachtoffers bij de boekhouding te achterhalen. “De fraudeurs doen zich voor als advocaten of de Federale Overheidsdienst Financiën. Onder die valse identiteit winnen ze informatie in over de financiële afdeling. Geef toe, wie zal er weigeren om inlichtingen te geven aan iemand die zegt dat hij van de FOD is?”, verklaart Alexandre Pluvinage, hoofd van het Cybercrime Awareness Team bij ING België.
 
Daarna contacteren ze medewerkers van die financiële afdeling en geven zich uit voor de bedrijfsleider of topleidinggevende van de organisatie. Door gebruik te maken van psychologische manipulatie vragen ze om miljoenen euro’s naar rekeningen buiten Europa over te schrijven. “De gevraagde financiële verrichting is altijd dringend en uiterst vertrouwelijk. Wij bevelen organisaties aan om een geheime interne procedure uit te werken voor dringende en vertrouwelijke betalingen. Dat is de beste bescherming tegen CEO-fraude”, benadrukt Annemie Vandenstorme.
 

Factuurfraude blijft een vaste waarde

Factuurfraude bestaat al zolang als er facturen zijn. Maar creatieve fraudeurs blijven geld binnenrijven. Een nieuwe trend? Domeinnamen aanmaken die sterk lijken op die van de doelorganisatie: ‘bijvoorbeeld.be’ wordt zo dan ‘bijvoorbeeld-be.com’. Via dat adres sturen fraudeurs een e-mail naar een van de contacten (klanten, patiënten, leden, ….) en dat in naam van iemand die hij of zij werkelijk kent. In de mail wordt gevraagd om alle facturen op een nieuwe rekening te betalen. En dat is nog maar één van de vele varianten op factuurfraude.
 

Opleiding is de beste bescherming

“Organisaties en hun financiële of boekhoudkundige teams weten vaak te weinig van de verschillende fraudevarianten”, legt Alexandre Pluvinage uit. “In de meeste gevallen kan fraude ontdekt en dus vermeden worden met voorafgaande informatie en eenvoudige controlemaatregelen.”
 
Wilt u meer te weten komen over CEO-fraude, fraude met facturen en cyberfraude? En over hoe u uw organisatie kunt beschermen? Schrijf u dan snel in voor een strategielunch in uw buurt op www.ing.be/strategielunches
 
Wie bij fraude zo snel mogelijk contact opneemt met zijn financiële instelling kan het gestolen geld soms nog terugkrijgen.
 

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Geef een reactie