Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

Genezen dicht bij huis

Delen

Zij worden geconfronteerd met een groot aantal noodgevallen. Daarom wonen zij vlak naast de gezondheidscentra. Dankzij de structurele steun van Memisa beschikken zij over een minimum aan geneesmiddelen en medisch materiaal. Zij krijgen ook regelmatig bezoek van de supervisor en volgen bijscholingen. Iedere gezondheidszone telt één centraal ziekenhuis. Dat ziekenhuis (en de volledige zone) wordt geleid door 2 à 3 dokters. Zij staan in voor zowel de dagelijkse leiding en de supervisie van de gezondheidscentra, de medische onderzoeken, de operaties. Doordat de zones zo groot zijn – vergelijkbaar met een Belgische provincie – liggen heel wat dorpen op tientallen km van het centrale ziekenhuis. Sommigen tot 150 km ver.
Huisdokters zoals wij die kennen bestaan er niet in Congo. Daarom telt iedere gezondheidszone ook 15 à 25 kleine gezondheidscentra, dichtbij de dorpen. Ze worden bemand door één of meerdere verpleegkundigen die er voorzien in de eerstelijnszorg. Sensibilisatie Ze stellen diagnoses, doen laboonderzoek en schrijven behandelingen voor. Eenmaal per week houden ze een prenatale consultatie. Op vaste tijdstippen worden de kinderen gevaccineerd.
Ook sensibilisatie behoort tot hun takenpakket. De verpleegkundige geeft op een geanimeerde manier les over het belang van proper drinkwater, preventie van diarree, worminfecties, enz. Als de verpleegkundige in het gezondheidscentrum de patiënt niet kan helpen, verwijst hij door naar het centrale ziekenhuis. Operaties zoals keizersneden worden in het ziekenhuis uitgevoerd.
Info: www.memisa.be

Tags:

Geef een reactie