Typ om te zoeken

In the spotlight Ziekenhuizen

Gespecialiseerde verpleegkundigen geven (nog meer) zorg op maat

Delen
Vlnr. Bruno Guiliani, Noortje Straetemans, Tim Gulix

 

In az Vesalius werken steeds meer gespecialiseerde verpleegkundigen. Zoals Tim Gulix die MS-verpleegkundige is, Bruno Giuliani als oncocoach en Noortje Straetemans als IBD-verpleegkundige. Hun doel? Een laagdrempelig aanspreekpunt zijn voor hun patiënten. 

Als algemeen regionaal ziekenhuis is az Vesalius dicht bij zijn patiënten gelegen, maar het is de ambitie van het ziekenhuis dat de patiënten die nabijheid ook in hun zorgtraject ervaren. Daar dragen deze gespecialiseerde verpleegkundigen zeker toe bij.  

“Ik ben de zorgverlener die het meest contact heeft met de patiënt en zo medische, psychologische en sociale problemen snel herkent,” zegt Tim Gulix.  

“Als MS-verpleegkundige help ik patiënten immers in diverse contexten zoals bij het oplossen van problemen met medicatie, contacten met de verzekeraar, tot het plannen van het zorgpad bij de diverse behandelaren. Daarnaast treed ik op als aanspreekpunt om de communicatie binnen het multidisciplinair team, maar ook de communicatie naar de huisarts, patiënt en zijn naasten vlot te laten verlopen.” 

Bruno Giuliani werkte vroeger op de dienst patiëntenbegeleiding maar startte in 2018 aan de pittige opleiding tot oncocoach 

“Dit is een nieuwe functie waarin ik als verpleegkundige ten dienste sta van patiënten met een oncologische aandoening, en dit voor, tijdens als na hun hospitalisatie. Samen met de behandelende arts, het verpleegkundig en het paramedisch team zorg ik voor de persoonlijke opvang en ondersteuning van patiënten met kanker,” zegt Bruno. “Een uitdagende functie, maar ik heb er nog geen moment spijt van gehad.  

Als IBD-verpleegkundige wil Noortje Straetemans een laagdrempelig aanspreekpunt zijn voor de patiënten, om een luisterend oor te zijn samen met de behandelende arts.  

Patiënten kunnen bij mij terecht voor informatie over hun ziekte en over de mogelijke onderzoeken, behandelingen en hun invloed op het dagelijkse leven. Zo blijven patiënten niet met vragen zitten en krijgen zij een duidelijk beeld van de complexiteit van hun aandoening. Dit zorgt voor continuïteit van zorg en zorg op maat waarbij patiënten ook zelf kunnen deelnemen aan hun zorgproces,” zegt Noortje.  

Geef een reactie