Typ om te zoeken

Finance

Grijze toekomst voor woonzorgcentra

Delen

Besparingen treffen iedereen dus ook de zorgbehoevenden. Ouderenzorg ontsnapt niet. Eerder verschenen persberichten over de verlaging van de animatiesubsidie. Recentelijk geeft Zorgnet aan dat het wegvallen van de subsidies voor de bouw en renovatie van woonzorgcentra voor een dagprijsverhoging van 20% zal zorgen. Ondertussen wordt de prijsregulering door Vlaanderen bepaald.
 
Een nieuw ontvankelijkheidscriterium voor het indienen van een aanvraag tot prijsverhoging werd toegevoegd. Dit criterium ligt in de lijn van de bestaande erkenningsnormen waarmee bepaald is dat een woonzorgcentrum een actieve communicatie over de strategische beleidsbeslissingen voert. Het verslag van de bewonersraad waarin de aanvraag tot verhoging van de prijzen aan de raad wordt gemeld en toegelicht, moet meegestuurd worden met de aanvraag. Daarmee krijgen de bewoners en familie de informatie eerst voordat er een prijsverhoging kan worden doorgevoerd. De drukkingsgroepen zullen al hun macht aanwenden om tegen sommige woonzorgcentra hard van leer te trekken. Prijsverhogingen zijn nooit populair. Ze uit de context halen is unfair.
 

Kwaliteit kent zijn prijs

Tot op vandaag kan Vlaanderen trots zijn op de kwaliteit van zorg van de ouderenzorg in de woonzorgcentra. Kwaliteit kent zijn prijs. Door systematisch aan de financiële middelen te knabbelen dreigt die kwaliteit in gedrang te komen. Niet om fier op te zijn.
 
 
 

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Geef een reactie