Typ om te zoeken

In the spotlight Ziekenhuizen

H.K.H. Prinses Astrid opent Smart Space, een platform voor grensverleggend revalideren

Delen

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid opende vandaag Smart Space in het Revalidatiecentrum van het UZ Gent, een ziekenhuisbreed platform voor nieuwe technologieën in de zorg. De eerste blikvanger daarin is GRAIL, een revalidatiesysteem dat lopen traint en meet in een uitdagende virtuele omgeving. Revalideren wordt zo meer dan ooit afgestemd op de dagelijkse leefwereld van patiënten. ‘De komende drie jaar gaan we GRAIL vooral inzetten voor amputatiepatiënten en patiënten met een hersenletsel, zowel kinderen als volwassenen,’ aldus revalidatiearts Ruth Van Der Looven.

Levensechte simulaties

GRAIL staat voor Gait Real-time Analysis Interactive Lab en is een hoogtechnologisch platform waarmee patiënten op maat gerichter en efficiënter kunnen revalideren. Het combineert een geavanceerde loopband, een krachtenplatform en een 180° panoramisch scherm dat de patiënt meeneemt in een virtuele omgeving. De bewegingen worden gefilmd door twaalf camera’s en onmiddellijk geanalyseerd.

‘In de veilige setting van de revalidatieruimte brengen we virtuele omgevingen binnen die net zo levensecht en onvoorspelbaar zijn als de dagelijkse leefwereld van patiënten,’ licht revalidatiearts Ruth Van Der Looven toe. ‘Patiënten overwinnen zo hun bewegingsangst, bouwen vertrouwen op en verleggen hun grenzen.’

Virtuele en uitdagende snufjes

De patiënt ziet op een halfrond panoramisch scherm voor zich een virtuele omgeving: een straat met zebrapad, een pad in het bos, een winkelstraat. De loopband kan hellen en dalen en ook zijwaarts bewegen. Een projector bovenop de loopband zorgt ervoor dat de virtuele omgeving tot op de band doorloopt. Wil je grote stappen leren nemen? Dan toont de projector de grote stappen op de loopband. Deze snufjes gaan samen met omgevingsgeluid en maken de training levensecht.

‘Het doel van de revalidatie is dat mensen ondanks hun beperkingen weer volop aan de samenleving deelnemen, thuis, op het werk, op school…,’ vertelt hoofdergotherapeut Lode Sabbe. ‘Zo kan de loopband je zelfs laten struikelen om je te leren hoe je best je evenwicht herstelt. Een veiligheidsvest voorkomt dat je daarbij valt.’

Realtimebewegingsanalyse

Onder de loopband zitten twee drukplaten die gedetailleerd de druk- en schuifkrachten in kaart brengen. Camera’s volgen voortdurend de bewegingen. Al deze informatie wordt in real time verwerkt en geprojecteerd zodat de patiënt meteen ziet wat hij doet. Dat levert ook waardevolle data op voor wetenschappelijk onderzoek.

De toekomst van Smart Space

Het wetenschappelijk onderzoek moet in de toekomst bijdragen aan de behandeling van andere patiënten, zoals bij de revalidatie van parkinsonpatiënten, het beter uitlijnen van knieprothesen bij kankerpatiënten of gerichte  visuele stimulatie bij mensen met een netvliesprothese… De virtuele omgeving zal een beter en sneller resultaat moeten opleveren omdat het de neuroplasticiteit van de hersencellen maximaal benut.

Dr. Van der Looven: ‘Zo ontwikkelen we samen een platform voor iedereen die werk wil maken van technologische innovatie in de zorg. Smart Space moet klinische zorg, praktijkrelevant onderzoek en productontwikkeling met elkaar vervlechten. Het innovatiefonds van het UZ Gent investeert 650.000 euro in het project. We reiken ook de industrie de hand voor verdere productontwikkeling.’

Copyright Christophe Vander Eecken

Geef een reactie