Typ om te zoeken

Facility Overige

“Heel wat kinderen krijgen hulp bij de maaltijden”

Delen
Op de foto van links naar rechts: Jacoba Dancet, Johan Van Hoof, Evelien Lips en Mieke De Meyer 

Wie met een zware fysieke beperking kampt, heeft soms problemen met eten. Een individuele aanpak is dan ook aangewezen.  

Ten Dries in Landegem is een MFC, een Multifunctioneel Centrum. Het zorgt voor een honderdtal kinderen en jongeren met een motorische en/of meervoudige beperking. Er zijn ook twee scholen Buitengewoon Onderwijs type 4 aan verbonden. Daar volgen alleen de leerlingen van Ten Dries les. Wie op internaat verblijft, woont in leefgroepen. Daar worden ook de maaltijden opgediend. Johan Van Hoof is Diensthoofd Facilitair Beheer en Aankopen, daarnaast ook preventie-adviseur. Hij heeft onder meer de keuken onder zijn hoede. “Elke dag verzorgen we maaltijden voor 110 kinderen en het personeel dat graag warm wil eten. De keukenploeg bestaat uit drie professionele koks en drie medewerkers die ondersteuning bieden en bijvoorbeeld instaan voor het ontbijt en avondmaal.” 

Zorgvraag  

Koken voor mensen met een beperking is niet vanzelfsprekend. Sommige kinderen hebben een zware fysieke beperking en kunnen niet zelfstandig eten. Er zijn ook kinderen die niet zelfstandig kunnen kauwen. Hun eten wordt geplet, gemixt of geblixt. “Als je mixt, is er nog een korrelige structuur, bij blixen krijg je een papje. Per kind ligt vast hoe hun maaltijd er moet uitzien. De keukenstaf moet ook rekening houden met de tientallen diëten, zoals glutenvrij. Het vergt elke dag zo’n drie uur om de individuele plateaus klaar te maken”, zegt Johan Van Hoof.  

Variatie 

Ten Dries stelt een menu op van zes weken met heel wat variatie, ook voor het ontbijt en avondmaal. Daarna wordt het schema grotendeels herhaald. Er is een verschillend menu voor de winter en de zomer. Ook vegetarische gerechten komen aan bod. “We plaatsen het menu online zodat de ouders kunnen meevolgen en in het weekend iets anders kunnen klaarmaken. Er gaat veel aandacht naar gezonde voeding, sommige kinderen kampen immers met overgewicht. Kinderen die in het weekend naar huis gaan, worden soms behoorlijk verwend met taartjes en frisdrank. In samenwerking met een diëtiste zorgden we voor een uitgebalanceerd menu dat rekening houdt met voedingsstoffen die de kinderen nodig hebben. Ze krijgen ook inspraak, bijvoorbeeld via de leerlingenraad. Als ze meer frietjes vragen, leggen we uit waarom dat niet kan.”  

Enkele principes werden vastgelegd in een visietekst.. Daarin wordt onder meer gehamerd op het belang van voldoende water te drinken, voldoende fruit, groenten en zuivelproducten te eten. Het is een stelregel dat er geen frisdrank wordt gegeven en dat er slechts één keer per week gefrituurde voeding is. Ten Dries werkt zoveel mogelijk met verse ingrediënten die de dag zelf worden bereid.  

Specifieke aandachtspunten 

Bij kinderen met overgewicht worden de porties aangepast. Maar ook chronische ondervoeding komt voor. De motorische beperking kan ertoe leiden dat kinderen te weinig of te eenzijdige voedingsstoffen opnemen. Deels komt dat omdat kauwen moeilijk of onmogelijk is, maar ook omdat de energiebehoefte door hun beperking hoger ligt. De gevolgen zijn ernstig, denk aan groeiachterstand, een verzwakt immuunsysteem, osteoporose enzovoort. Deze kinderen krijgen vaker een tussendoortje met een dik belegde boterham of een vol melkproduct. Zo’n tien kinderen is aangewezen op sondevoeding. Ook constipatie is een risico. Door de fysieke beperking werkt de darm soms minder goed. Ze hebben minder beweging en drinken niet altijd voldoende omdat ze het niet zelfstandig kunnen. Het is ook zo dat bepaalde medicatie constipatie als nevenwerking heeft.  

Team 

Net omdat voeding cruciaal is, krijgt het team richtlijnen. Bij een kookactiviteit houden de medewerkers best rekening met het weekmenu. Ook belonen blijft achterwege, je zegt bijvoorbeeld niet ‘als je je beker melk leegdrinkt, krijg je een extra dessert’. Maaltijden moeten in een aangename sfeer verlopen. De kinderen krijgen altijd te zien wat ze te eten krijgen, pas dan wordt het geplet of gemixt. De begeleiders letten er op dat er geen slikaccidenten voorvallen. Zij volgen professionele tips, meegegeven door het team van logopedisten o.l.v. Chris Rampelbergh. “Iedereen wordt daarin getraind. We hebben ook een lijst van kinderen die alleen van specifieke medewerkers voeding mogen krijgen, bijvoorbeeld omdat ze een zware spastische beperking hebben. Dat vergt een bepaalde techniek waarbij geen fouten mogen gebeuren. Ook verzekeringstechnisch is het belangrijk dat er zorgvuldig gehandeld wordt.”  

Budget 

In Ten Dries heeft men een dagelijks budget van gemiddeld 2,5 euro per kind voor het aankopen van ingrediënten voor de warme maaltijd. Personeelsleden die mee eten, betalen 4,5 euro. “Het voedingsbudget voor de aankopen bedraagt ruim 110.000 euro per jaar, wat toch een stevig bedrag is. We letten er uiteraard op dat we zo goedkoop mogelijk aankopen. Dat gebeurt via raamcontracten met grote leveranciers. Daarvoor werken we samen met Tabor, een netwerk van een 60-tal autonome sociale organisaties uit Oost- en West-Vlaanderen. Tabor bedingt prijzen, zoals voor koffie, gevogelte…. Dan beslissen wij of we al dan niet meestappen in de groepsaankoop.” 

Festival 

Er zijn jaarlijks enkele festivals voor jongeren met een beperking, zoals Rock 4 Specials. “Onze bewoners mogen gerust frietjes of een hamburger kopen. We hebben draagbare mixers die op batterijen werken, die kunnen de begeleiders meenemen. Sommige festivals zorgen zelf voor een keukentje waar mixers en blixers voorhanden zijn. Daar kan je bijvoorbeeld ook een meegebrachte maaltijd opwarmen. “Een pintje bier kan ook, maar Ten Dries hanteert regels. Onder de 16 jaar kan alcohol niet, tussen 16 en 18 kan één glas en daarna wordt het toegestaan, tenzij het niet kan vanuit medisch oogpunt of omdat de ouders het niet willen. Het kan ook alleen maar tijdens vrijetijdsactiviteiten buitenshuis. We zien het als onze taak om jongeren keuzes te leren maken en er verantwoord mee om te gaan.” 

Geef een reactie