Typ om te zoeken

Overige

Hersentumorcentrum VUmc opent een second opinion spreekuur

Delen

Het VUmc Hersentumorcentrum Amsterdam opent per 1 februari a.s. een second opinion spreekuur. Hier kunnen patiënten met een hersentumor binnen één dag een volledige screening en advies krijgen over hun medische behandeling.

Expertise delen
Het VUmc Hersentumorcentrum Amsterdam is sinds 2015 erkend als Europees expertisecentrum. “Als expertisecentrum zien wij het als onze taak om ook patiënten van andere ziekenhuizen een behandeladvies te kunnen bieden, als daar behoefte aan is bij de patiënt of de behandelend neuroloog. De diagnose hersentumor roept namelijk veel onzekerheid op bij zowel patiënten als hun familieleden. Zij zoeken naar houvast en een second opinion kan daarbij helpen. We hebben onze manier van werken zo aangepast dat we deze patiënten efficiënt kunnen helpen door alle afspraken op één dag te plannen. Dat is extra van belang als patiënten uit een andere regio komen”, aldus prof. dr. W.P. Vandertop, hoofd neurochirurgie bij VUmc. 

De snelle screening en het behandeladvies binnen één dag wordt mede mogelijk door de verhuizing naar een nieuwe locatie in de polikliniek met een grotere capaciteit. Ina van der Meulen – mede-oprichter van LEVENXL en hersentumorpatiënt – over het initiatief: “De diagnose hersentumor is heftig. Als patiënt helpt het om snel duidelijkheid te krijgen over de diagnose en behandeling. Het gaf mij een goed gevoel dat ik een behandeladvies op maat kreeg, waar specialisten, elk vanuit hun eigen vakgebied, bij betrokken zijn geweest.

Combinatiespreekuur
De medisch specialisten van alle benodigde disciplines (neurologie, neurochirurgie, medische oncologie, neuroradiologie en radiotherapie) werken al jaren samen in een zogenoemd combinatiespreekuur op maandag en woensdag, waarbij zij worden bijgestaan door twee verpleegkundig specialisten neuro-oncologie. Vanaf 1 februari 2017 zal er elke vrijdag een second opinion spreekuur zijn.
Op het second opinion spreekuur doorlopen patiënten de volgende stappen:

  • In de ochtend (tussen 8.00 – 12.00 uur) heeft de patiënt een intakegesprek met een van de neuro-oncologen. Indien nodig wordt er een extra MRI-scan gemaakt.
  • Tussen de middag (tussen 12.30 – 13.30 uur) is er een multidisciplinair overleg met alle betrokken specialisten.
  • Na dit overleg (rond 13.30uur) krijgt de patiënt een behandeladvies op maat in een gesprek met de neuro-oncoloog. Ook kan er een gesprek met de internist-oncoloog, de neurochirurg, en/of de radiotherapeut plaatsvinden. Daarna wordt de patiënt met een advies terug verwezen naar de eigen behandelaar.

Voor meer informatie zie www.vumc.nl/hersentumorcentrumamsterdam

Bron: VUmc – eigen berichtgeving

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van