Typ om te zoeken

Zorgspecial

Het beste wasresultaat bereik je zo

Delen

Welkom bij deze vijfdelige digitale nichereeks, enkel op www.actualcare.be terug te vinden, over de zorg van morgen. Deze reeks richt zich specifiek op woonzorgcentra die zich willen klaarstomen voor de toekomst. De focus van deze eerste nichereeks ligt op wasgoed, kledij, linnen… maar ook op energie, communicatie, personeel…
 

Deel 4: Het beste wasresultaat bereik je zo

Eerder in deze reeks lichtten we het belang van proper wasgoed al toe en toonden we de voordelen aan van een eigen wasserij te hebben. Maar hoe bereik je nu het beste wasresultaat?
 
Lees hier het volledige dossier: Het beste wasresultaat bereik je zo
 
De Hoge Gezondheidsraad geeft basisadvies hoe het linnen op de beste manier behandeld kan worden. Maar waarom daar stoppen? Door naar perfectie te streven:

  • Voorkom je kruisbesmetting en druk je infecties de kop in
  • Bied je een betere zorg en extra comfort aan de bewoners
  • Verstevig je de reputatie van je woonzorgcentrum (mond-aan-mondreclame)

 
3 elementen staan centraal in je weg naar perfectie: Mensen, Processen en Uitrusting.
 

Het belang van de mensen

Maak uw personeel bewust van het gevaar van hun handelingen. De verspreiding van infecties en kruisbesmettingen kan namelijk ook door mensen gebeuren. Begin met hygiëneregels zichtbaar uit te hangen en maak een verschil tussen de basisverwachtingen en de best practices. Ga door het volledige wasproces met uw personeel en maak hen attent op elke mogelijke kruisbesmetting die kan optreden. Meer hierover vindt u in het uitgebreide dossier.
 
Wanneer het personeel de wasserij verlaat is het van groot belang dat hun handen proper zijn. Voorzie in een spoelbak met zeep en ontsmettingsmiddel, papieren handdoekjes, vuilbakjes met voetpedaal… Zorg ook voor een complete uitrusting zoals een plastieken schort en handschoenen.
 

Het belang van de processen

In een zorgomgeving is het essentieel om het risico op besmetting te minimaliseren, zoveel is ondertussen wel al duidelijk. In eerste instantie komt dit neer op de uitwerking van een procedure waarbij vuil en proper linnen niet met elkaar in aanraking komen. Meer daarover kan u lezen in het uitgebreide dossier.
 

Het belang van de uitrusting

Het type wasmachine dat het best kan zorgen voor de geruststellende scheiding vuil/proper, zijn wasmachines met een reine/onreine zijde. Dit type toestel vormt de buffer tussen de vuile en propere zone van de wasserij. De ene zijde, met bedieningspaneel, bevindt zich in de onreine zone en kan daar geladen en gestart worden. De andere zijde bevindt zich in de reine zone, waar het toestel enkel ontladen kan worden na het einde van het wasproces. Dit soort opstelling maakt een kruisbesmetting onmogelijk.
 
Dergelijke toestellen bieden een automatische dosering zodat in elk programma de correcte concentratie reinigingsmiddelen gedoseerd wordt. Bovendien kunnen ze ook uitgerust worden met een weegsysteem zodat de toestellen nooit overbeladen worden en elk programma op de correcte wijze haar werk kan doen.
 
Meer tips?
Lees hier het volledige dossier: Het beste wasresultaat bereik je zo
 
 
Deel 1: Wat mensen verwachten van een zorgomgeving vindt u hier.
Deel 2: Hoe u uw zorginstelling naar een hoger niveau kan tillen vindt u hier.
Deel 3: Een eigen wasserij of uitbesteden? vindt u hier.
Deel 5: Concrete was- en afwasoplossingen voor de zorg is beschikbaar op de website vanaf 31 mei. Indien u ingeschreven bent op onze nieuwsbrief, zal u dit in uw mailbox zien verschijnen.
 

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Geef een reactie