Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

Het comfort van de patiënt tijdens de behandeling met intravesicale chemotherapie

Delen

Door Cel Vandewinkel

 
Een gerandomiseerde gecontroleerde trial die 2 methodes van instillatie vergelijkt. Birgit Bonfils, Martin Hoigaard, Jane Meinung, Gitte W Lam. Department of urology Herlev Hospital, Copenhagen University Hospital, Denmark. Op het Europees urologisch congres voor verpleegkundigen van dit jaar in Milaan werd  volgende studie gepresenteerd door Birgit Monfils.
 
Patiënten die een transurethrale resectie van een blaas voor laag risico blaas neoplasme kregen en die postoperatief een intravesicale instillatie van chemotherapie met mitomycin kregen.  Patiënten ervaren ongemak tijdens de mitomycine behandeling  zoals blaasspasmen, pijn en urgency die aanleiding geven tot urineverlies en zelfs leiden tot afname van de compliance   wat resulteert in vroegtijdig verwijderen van de geinstilleerde mitomycine.  Doel van de studie was om na te gaan of het comfort van de patiënt  tijdens de behandeling met mitomycine verhoogt en het ongemak en compliance  tussen de 2 verschillende methodes.
 
 

METHODES EN MATERIAAL

Open label prospectief, gerandomiseerde 1:1, gecontroleerde studie, 100 uitgerolde patiënten. Patiënten vragenlijst: het discomfort van de patiënt wordt alle 15 minuten nagevraagd en op een schaal ingevuld van 1 tot 10.
 
Intravesicale chemotherapie
 
 

RESULTATEN

Van de gemiddelde cumulatieve scores over  ongemak werd alleen urgentie significant lager gerapporteerd
 
Intravesicale instillatie
 
Gemiddelde score van ongemak
 

Percentage patienten

 
 

CONCLUSIES

De patiënten met de open katheter aan de urinezak ervaren minder ongemak en kunnen het beter verdragen.
De instillatie met open katheter verbonden aan de urinezak veroorzaakt minder subjectieve urgency vergeleken met de afgeklemde katheter en zorgt er voor dat behandeling minder vroegtijdig moet beëindigd worden.
Een niet significante trend tot verminderen van incontinentie werd ook gezien in de open katheter met urinezak groep.
 

REACTIE VAN DE UROBEL-REDACTIERAAD

Het is misschien zinvol om deze techniek uit te testen in enkele centra in België  om te weten te komen in hoever de patiënt er echt baat bij heeft.
Of wordt  in sommige ziekenhuizen deze methode al toegepast?
 
 
urobel logo
 

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Geef een reactie